Annons

Annons

Annons

Sandvikens centrum

Bandet som vill rädda Sandvikens rockscen

I och med att Riot Rockbar som höll till i Allstars källare gick i graven nyligen så stod Sandviken utan en scen för stadens alla rockband. Finns det inget ställe att spela på får man ordna det själv – så tänkte två medlemmar ur bandet Lowborn som nu startar "Rocknight" på Bolaget.

Daniel Eklund och Joakim Sjöstedt i bandet Lowborn ska anordna rockkvällar på Restaurangbolaget i Sandviken. Eller, först ska de se hur premiären går 4 juni – sen ska det förhoppningsvis arrangera fler kvällar.

Bild: Simon Ridell

Joakim Sjöstedt och Daniel Eklund i Sandvikenbandet Lowborn ska göra en regelrätt "all in". Att kalla det en "all in" är ingen överdrift av två anledningar: Den första är att bandet, som också innehåller medlemmarna Robert Kihlström och Mikael Hellhoff, aldrig har spelat tillsammans inför publik. Den andra är att Joakim Sjöstedt och Daniel Eklund inte har någon arrangörserfarenhet sedan tidigare.

4 maj skulle bandet egentligen haft sin första spelning inför publik på Riot Rockbar i Sandviken som till i början av april höll till i Allstars källare. Det blev ingen scenpremiär – spelningen ställdes in för Riot Rockbar lades ner. Alldeles för snöpligt, kände bandmedlemmarna.

Annons

Annons

– Det finns ett talesätt i bandsvängen att "En inställd spelning också är en spelning". Jag har svårt för den, så vi började kolla runt efter något annat ställe och det fanns inget. Det finns väldigt mycket band i Sandviken – men inte så många scener. Så vi bestämde oss för att göra det själv, säger Joakim Sjöstedt.

Till premiärkvällen kommer Gävles rockprofiler Greybeards och Antham, utöver Lowborn själva.

– Målet blir att få lira, få igång den lokala scenen och gå plus-minus-noll. En förhoppning är ju att folk sluter upp för att de känner att vi gör en bra sak som startar den här klubben.

Till sin hjälp har de haft Studieförbundet Bilda och förstås Restaurangbolaget som de vill rikta tack till.

– De stöttar oss verkligen bra. Vi är nya på det här men känner att vi fått blodad tand. Det är kul att arrangera och vi vill fortsätta men först måste vi se hur första kvällen blir. Vi hade inte ens tänkt tanken att arrangera för ett tag sedan men det är ingen vits med att vara en fegis, säger Joakim Sjöstedt.

– Det är nervöst, särskilt det där med hur mycket folk som dyker upp, fyller Daniel Eklund i.

Hur mycket folk kommer – och om de inte kommer, hur får man dem att komma? Det är den ständiga knäckfrågan för arrangörer och också det som fick Håkan Embretsen som körde Riot Rockbar tillsammans med Alex Sörell att lägga ner. Håkan Embretsen vill slå tillbaka den ryktesspridning som han berättar varit efter att de la ner Riot.

Annons

– Jag har hört att det sägs att Allstar tvingade bort oss för att ha en discoklubb istället men så var det verkligen inte. Beslutet är taget helt på ekonomiska grunder, det kom inte tillräckligt med folk. De två senaste gigen vi hade gick vi mycket back på och då kände vi att vi inte orkade satsa längre, det går ju inte att betala Kronofogden med groggar.

Annons

– Det är snarare så att Shawn Afshari och Mike Markarian ska ha varsin medalj för att de vågar satsa. Andra tvekar när man går en krona back. Shawn och Mike säger "Det går bättre nästa gång" när man backat 20 000, säger Håkan Embretsen.

Vad har du för råd till de som ska ha Rocknight på Bolaget?

– Kanske att inte ha kvällarna för ofta. Folk i Sandviken åker till Gävle, Stockholm och Borlänge där de också har rockklubbar – det kan kanske bli för mycket.


Simon Ridell

026-15 93 19
simon.ridell@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan