Annons

Annons

Annons

Sandvikens centrum

Noll olyckor i sommar är Sandviks mål: "Vi vill inte att någon ska bli skadad"

Målet är att inga olyckor ska inträffa när Sandvik i sommar stänger fabrikerna för underhåll.

För tredje året i rad ordnade Sandvik Materials Technology (SMT) på fredagen en träff för entreprenörerna som anlitas under sommarstoppet.

– Det viktigaste är att vi träffar varandra och pratar om säkerheten. Vi vill inte att någon ska bli skadad, vare sig våra egna medarbetare eller entreprenörer, säger Bas Vennix, chef för arbetsmiljö, hälsa och säkerhet inom SMT.

Inbäddat innehåll

Under de fyra stoppveckorna ska cirka 1000 personer från olika underhålls- och reparationsföretag och cirka 500 av Sandviks egna anställda utföra olika typer av underhåll.

Annons

Det handlar om cirka 65 000 arbetstimmar, något färre än i fjol.

Annons

Många av entreprenadföretagen är ofta inne på industriområdet även under andra tider på året. Under sommarstoppet tar de in extra personal.

– Alla som vi anlitar får gå igenom säkerhetsutbildning, säger Anders Arnaryd på Lönn och söner, en av entreprenörerna.

Vad kan man säga om riskerna under sommarstoppet?

– Många som kommer till sajten är inte vana vid arbetsmiljön. Det kan vara långa arbetsdagar. Det är en viss komplexitet och det är viktigt att alla förstår vilka risker som finns innan de börjar med uppdragen, säger Bas Vennix.

"Det är en viss komplexitet och det är viktigt att alla förstår vilka risker som finns innan de börjar med uppdragen", säger Bas Vennix.

Bild: Anders Eklind

Vad tror du, kommer det att inträffa tillbud i sommar?

– Det skulle vara naivt att säga att det inte kommer att inträffa tillbud. Men det är viktigt att vi säkerställer så att allt vi gör går ut på att det inte ska ske olyckor, säger han.

Hur gick det förra sommaren?

– Under 2012 hade vi sju olyckor med entreprenörer, då gällde det hela året. 2015 hade vi tre. Så vi har förbättrat oss hela tiden. Jag tror det är tack vare dialogen.

Under de senaste åren har Sandvik skärpt kraven på att man ska jobba säkert.

– Hittills, under årets första fem månader, har vi 30 procent färre olyckor med frånvaro än motsvarande tid i fjol. Jag tror vi är på rätt väg men det är en lång resa, säger Bas Vennix.

Annons

Annons

Här är checklistan som Sandviks medarbetare och även entreprenörerna har med sig i fickan. Listan är till hjälp när riskerna ska bedömas.

Bild: Anders Eklind

På SMT:s enheter runtom i världen har det hittills i år inträffat 15 olyckor med frånvaro. Av dem har tio skett i Sandviken.

Också tillbuden har minskat, konstaterar Bas Vennix.

– Men riskobservationerna har gått upp. Det är bra. Det visar att medarbetarna känner sig trygga med att rapportera risker innan det händer olyckor, säger han.

Läs mer: Så sa Sandvik om sommarstoppet i fjol.

Läs mer: Självklart med hjälm på Sandvik.

Läs mer: Mer omtanke minskade olyckorna på Sandvik.


Anders Eklind

026-27 8816
anders.eklind@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan