Annons

Annons

Annons

Sandvik

Spadtag för Sandviks nya betning – en halv miljard ger säkrare jobb och mer affärer

På tisdagen togs första spadtaget för Sandviks nya betningsanläggning, en investering som gynnar både miljön och affärerna.

Robert Andersson och hans arbetskamrater får på köpet en mycket säkrare arbetsplats.

– Fantastiskt, säger han om det som väntar när anläggningen är klar, troligen strax före jul 2017.

Första spadtaget för nya betningen på Sandvik. Projektledaren Christina Anttila, SMT-chefen Petra Einarsson, rörchefen Michael Andersson och Ulrika Silver, chef för ämnestillverkningen inom Rör, tar tag i den specialtillverkade spaden.

Bild: Anders Eklind

Sandvik satsar ungefär en halv miljard kronor i det som kommer att kallas "Bet 16".

– Betningen är en av de viktigaste processerna när man gör rör. Den gamla betningsanläggningen har gjort sitt. Genom det här så kan vi flytta fram positionerna, göra bättre kvalité och framförallt kan vi utveckla ännu mer avancerade produkter. Det kommer att göra mycket för våra affärer framöver, säger Michael Andersson, chef för röraffären inom Sandvik Materials Technology (SMT).

Annons

Annons

Inbäddat innehåll

Den nuvarande betningen i Pressverk 62 är cirka 50 år gammal. Den sjunger på sista versen.

Så SMT:s ledning bestämde att man skulle bygga helt nytt, i en ny byggnad som ska ligga strax öster om den nuvarande, där det fram till alldeles nyligen har lagrats material. Till ytan blir den nästan lika stor som en fotbollsplan.

Anläggningen blir till stor del automatiserad och inkapslad. Den manuella hanteringen minskar betydligt och syrorna som används i processen kommer att forslas dit via rörledningar.

Betningen gör rören rena och blanka, så som kunderna vill ha dem. I processen används bland annat salpeter-, svavel- och fluorvätesyra – alla mycket frätande syror.

"Det är en investering som öppnar för nya affärer", säger Petra Einarsson, chef för Sandvik Materials Technology (SMT).

Bild: Anders Eklind

Robert Andersson konstaterar att man klarat sig från allvarligare olyckor och att personalen tänker mycket på hur man jobbar säkert.

– I dag är det mycket manuell hantering, när vi flyttar rör och fyller på syra i de öppna karen. Det är viktigt med säkerhetsrutiner så vi undviker olyckor, säger han.

Betningen sköts i dag av tolv personer som jobbar i skift med tre man per skiftlag.

Annons

Förutom att investeringen ger säkrare arbetsmiljö så förbättrar den alltså Sandviks möjligheter att tillverka rör i alltmer komplexa material.

– Det är en investering som öppnar för nya affärer, konstaterar Petra Einarsson, chef för SMT, och konstaterar att den behövs för att Sandvik även i fortsättningen ska "ligga i framkant" på marknaden för rör som tål tuffa förhållanden.

Annons

Michael Andersson, chef för Rör på Sandvik Materials Technology (SMT), är nöjd.

Bild: Anders Eklind

Rörchefen Michael Andersson konstaterar att den nya anläggningen innebär att man kan tillverka rör i material som tål högre temperaturer och ännu mer korrosiva miljöer.

Vid det symboliska spadtaget på tisdagen hölls den specialtillverkade spaden av Petra Einarsson, Michael Andersson, Ulrika Silver,k chef för Sandvik Tube Hot Supply, och Christina Anttila, projektledare för planeringen av den nya betningen.

Läs mer: Sandvik storsatsar i ny betning i Sandviken.

Läs mer: Efter branden byggde Sandvik ny betning i världsklass.

Läs mer: Nu dras tråd igen efter branden.


Anders Eklind

026-27 8816
anders.eklind@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan