Annons

Annons

Annons

Annons

Carola Lemne är rädd

Socialdemokraterna repar mod för att säga det som behöver sägas om vinstuttagen i skolan; nej.

Carola Lemne, vd för Svenskt Näringsliv, uppskattar inte socialdemokraternas allt hårdare retorik mot vinstuttaget i skolan.

Bild: Janerik Henriksson/TT

Annons

Under söndagens partiledardebatt förkunnade Löfven om Academedia, friskoleföretaget som gjort vinster på en halv miljard under förra året och som till sommaren börsintroduceras, att man nu gör 60 000 elever till handelsvara. Vilket är en alldeles korrekt beskrivning av vad som kommer ske.

Ett börsnoterat företag har ett ansvar gentemot sina ägare ifråga om bland annat avkastning. Så och även när verksamheten är skola. Investerare och aktieägare förväntar sig sig helt enkelt vinst, och när Academedia nu blir börsnoterat, innebär detta att 60 000 elever och deras skoldagar är något som kommer köpas och säljas på börsen och som avgör värderingen av Academedia.

Carola Lemne, VD för Svenskt Näringsliv, är inte nöjd med statsminister Löfvens allt tydligare röst rörande vinstcirkusen i skolan. Den betyder trots allt att kapitalistkalaset för skattepengar nu kan vara hotat. Så Lemne försöker näpsa Löfven in i ledet i en kommuniké från Svenskt Näringsliv:

Annons

Annons

"Statsministern har sänkt debatten om företag i välfärdssektorn till en ny lägstanivå. Det är ytterst beklagligt och försvårar den viktiga diskussionen om vad som behöver göras för att höja kvaliteten i välfärden. Här finns mycket att göra men regeringen verkar lägga störst fokus på att slå ner på företag som varje dag bidrar till att göra välfärden bättre."

Lemnes bild av välfärdsföretagen är inte korrekt. Faktum är att det inte finns några som helst belägg för att företagen i välfärden bidrar till att göra den bättre. Vad vi däremot vet, är att friskoleföretag tenderar vara generösa med betygen. Vi vet också att friskolor rättar de nationella proven mer generöst än kommunala skolor. Kunden har alltid rätt. Helt enkelt. Vi vet också att lärartätheten är lägre.

Sverige är numera ensamt i världen om att tillåta företag som Academedia att lyft ut vinster ur skolan. Chile införde under diktorn Augusto Pinochet ett fritt uttag av vinst ur skolor. Men Chile kom fram till vad Sverige ännu inte lyckats tänka sig fram till; att pengar som tjänas in på skolverksamhet skall återinvesteras i skolverksamhet. Så nu är vi det enda landet på vår planet med fri rätt till vinstuttag.

Moderaterna låtsas som om frågan om vinstuttag skulle handla om en fråga om valfrihet. Det gör den inte. Valfrihet är möjligt, även utan en rätt att ta ut vinster ur skolföretagen. Det fins andra former att driva skola i än företagsformen. För den som bara driver skola för att fylla sina fickor med pengar, är det däremot inte lika intressant att driva skola utan möjlighet till vinstuttag.

Annons

Annons

Centern och Kristdemokraterna var mycket hårda i retoriken när Stefan Löfven under söndagens partiledardebatt påpekade det uppenbara rörande Academedia.

Att skolkapitalisternas rätt att plocka ut vinster ut skolan blivit till den viktigaste skolfrågan förklarar varför skolan ser ut som den gör.

Varför det är så viktigt för Kristerdemokraterna, Moderaterna och Centern att bevara Pinochet-skolan i Sverige, är dock obegripligt.


Jenny Wennberg

026-15 93 49
jenny.wennberg@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan