Annons

Annons

Grönbergs Möbler i Jädraås – länets nya konstmetropol

Grönbergs gamla möbelbutik i Jädraås ska förvandlas till konstmetropol. En känd Stockholmsgallerist har tagit över. Tanken är att vara ett konstresidens dit konstnärer från hela Norden kan komma och skapa med inspiration av platsen. Och till hösten anordnas den första konstmässan. I det som kommer att bli känt som Jädraås Art. Där det en gång såldes soffgrupper och ryamattor.

Grönbergs gamla möbelaffär i Jädraås ska bli en plats där samtidskonsten diskuteras.

Annons

Region Gävleborgs konsthandläggare Elenor Noble bubblar av entusiasm när hon presenterar planerna. Länet har mycket på gång.

”Det är en spännande tid för konsten i Gävleborg. Nya konstellationer, projekt och verksamheter tar form och kompletterar redan etablerade”, konstaterar hon.

Grönbergs Möbler har även varit möbelfabrik – arbetsbänkarna stod fortfarande kvar när lösöret blev sålt på gårdsauktion sommaren 2012.

Husen köptes av galleristen Ola Gustafsson och konstnären Catrin Andersson. Andersson är verksam med utställningar och gestaltningsuppdrag i Sverige och utomlands – Gustafsson driver uppmärksammade Elastic Gallery som grundades i Malmö och nyligen flyttat till Stockholm.

Själva flyttade paret till Jädraås för att också starta Jädraås Art med visionen om ett centrum för samtidskonst.

Annons

”De har ett stort internationellt kontaktnät och tycker att Gävleborg har en spännande potential med utrymme för nya initiativ. Och det tycker ju vi är jättekul!”, säger Elenor Noble.

Hon beskriver den gamla möbelfabrikslokalen som ruff, rå och orestaurerad. Kvitton från en gången tids pinnstolsleveranser ligger fortfarande kvar. Dock inte minst därför intressant; det är en plats som bär lokal historia.

Annons

Här ska nu i september göras det allra första arrangemanget. Region Gävleborg och Jädraås Art bjuder in till Forum Konst – två dagars seminarium och konstmässa.

Inte för allmänheten men för alla som på något sätt har anknytning till konsten i Gävleborg. Det kan vara konstnärer och konstföreningar, eller pedagoger, filmare och utställningstekniker.

"Gävleborg har saknat ett forum där man kan uttrycka sin röst och se hur den sammanfaller med andras", säger konstkonsulent Erik Anderman.

"Konsten är viktig för alla. I förlängningen kommer fler mötesplatser också alla andra till gagn", försäkrar han.

Under Forum Konst som hålls 5–6 september medverkar bland annat Gävles fristadskonstnär Issa Touma och inbjudna talare från exempelvis ett motsvarande norskt residensprogram.

Under 2016 görs en förstudie om hur Jädraås Art i fortsättningen ska fungera. Även publika konstevenemang är tänkbara. Men det är själva platsen som bestämmer riktningen, enligt Jädraås Art.

Annons

Så neonskylten "Möbler" får hänga med ett tag till, meddelar Ola Gustafsson och Catrin Andersson via mejl.

"Vi vill att deltagarna på Forum Konst ska uppleva en del av platsens historia", skriver de. Men "utifrån lokalernas skick finns det ingen planerad utåtriktad verksamhet under 2016".

Vad säger Jädraåsgrannarna om projektet?

"Vi har mötts av nyfikenhet av Jädraåsborna och Byarådet till att det blir en utåtriktad verksamhet i lokalerna på Gamla Grönbergs Möbler igen. I december deltog vi i Jädraås traditionella Julskyltning, och fick väldigt positiva reaktioner från besökarna."

Annons

Grönbergs Möbler i Jädraås. Där diskussionen nu ska föras om samtidskonstens roll i det lokala samhället.

Möbelhandlare Sven Grönberg och hans far möbelfabrikören Axel Grönberg hade nog hållit en rymdinvasion för troligare.

Grönbergs gamla möbelaffär i Jädraås ska bli en plats där samtidskonsten diskuteras. Här arrangeras Forum Konst i höst.

Annons

Grönbergs gamla möbelaffär i Jädraås ska bli en plats där samtidskonsten diskuteras.

Annons

Annons

Grönbergs gamla möbelaffär i Jädraås förvandlas till plats där samtidskonsten diskuteras.

Grönbergs gamla möbelaffär i Jädraås förvandlas till plats där samtidskonsten diskuteras.

Annons

Annons


Bodil Juggas

026-15 93 61
bodil.juggas@mittmedia.se

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy