Annons

Annons

Annons

Så lär du barnet cykla säkert

Att lära sig cykla är en milstolpe i barnets liv. Juni Sahlberg, fyra år, har precis lärt sig: "Man ska cykla rakt fram. Och jättefort!"

Inbäddat innehåll

På sin fyraårsdag för drygt en vecka sedan fick Juni Sahlberg en sprillans ny cykel. Hon hade önskat sig en lila med nyckelpigor. Hon fick en lila med stjärnor. Det går inte ta miste på hur stolt och glad hon är.

– Du måste kolla på min cykel! Den är lila!

Juni Sahlberg visar stolt upp sin nya cykel. Lillasyster Ester håller sig i bakgrunden.

Bild: Anne Sjödin

Föräldrarna var först tveksamma till om de skulle köpa en ny cykel.

Annons

– Vi hade egentligen tänkt vänta, att hon kunde ha sin lilla cykel ett år till, men så såg vi den här och den bara skrek Juni, säger pappa Kristofer Eriksson.

Annons

Tanken var att hon skulle lära sig cykla utan stödhjul. De testade först lite på gräsmattan så att hon skulle falla mjukt.

– Det är svårt med balansen i början. Vi frågade Juni om hon ville testa med stödhjul, och det ville hon. Vi får se hur länge hon behöver dem.

Pappa Kristofer hjälper Juni att ta på hjälmen.

Bild: Anne Sjödin

Juni är ivrig att få visa hur snabbt hon kan cykla. Pappa Kristofer hjälper Juni att spänna fast hjälmen, sedan trampar hon iväg längs gatan där hon bor. Grannen Ragnar och lillasyster Ester tittar på. Juni aktar sig noga för att cykla på vägbrunnar och kottar. När hon cyklar till förskolan på morgnarna måste de ta en omväg för det är för mycket gropar och kottar som ligger och skräpar på den närmaste vägen, tycker hon.

– Det är läskigt med kottar.

När Juni ska förklara hur bra det känns att cykla räcker superlativen inte riktigt till och hon måste uppfinna nya

.– Elsa-bra, Hello Kitty-bra, drakbra...bajsbra!

Grymt bra med en cykelkorg där man kan ha väskan när man ska ut och cykla.

Bild: Anne Sjödin

Enligt cykelförsäljaren Hans-Göran Öberg ska den första cykeln vara lagom stor och utrustad med fotbroms.

– Man ska växa ur en cykel, inte växa i en cykel. Mindre barn ska nå ner till marken med båda fötterna när de sitter på sadeln, för att kunna stanna. Det kan också vara svårt att nå fram till styret och svänga om cykeln är för stor.

Annons

Annons

Vänta med växlar och handbroms, barnet har fullt upp med att hålla balansen, styra och bromsa. De flesta använder stödhjul de första åren. Det finns många åsikter om att använda stödhjul på cykeln för barn.

– Använder man stödhjul förlitar man sig på dem. Barnet lär sig inte att hålla balansen och lutar sig åt fel håll i kurvorna. Ofta kommer de upp i högre hastigheter än vad de klarar av, säger Lars-Eric Abrahamsson, verksamhetsledare på NTF Gävleborg.

Men å andra sidan är stödhjul bra eftersom barnen lär känna och bemästra cykeln samtidigt som de har kontroll och känner sig trygga.

– Vill man ändå använda stödhjul, se till att de har kontakt med marken, säger Hans-Göran Öberg.

Hans-Göran Öberg, cykelförsäljare i Gävle.

Bild: Anne Sjödin

Balanscykel är ett annat alternativ för barn. Den kallas även springcykel. Balanscykeln har inga pedaler.

– Man måste också kunna starta, svänga och stanna säkert, samtidigt som man klarar att koncentrera sig och hålla uppsikt, säger Lars-Eric Abrahamsson.

Små barn har svårt att bedöma avstånd, hastighet och från vilket håll ett ljud kommer och ska därför aldrig cykla ensamma i trafiken.

– De är impulsiva och blir lätt distraherade.

Varje år skadas ungefär 10 000 barn så allvarligt i cykelolyckor att de måste söka akutsjukvård. De flesta olyckor beror på att barnen cyklar omkull.

Annons

– Egentligen är man inte mogen att cykla i trafiken förrän man är 10-12 år, säger Lars-Eric Abrahamsson.

Skaffa en hjälm. Den får inte sitta för löst. För barn upp till sju år rekommenderas en hjälm med grönt spänne som löser ut om barnet fastnar.

Annons

Hitta en sträcka på ett trafiksäkert område där ni kan träna.

Cykelns pedaler bör ha räfflad yta så att inte foten halkar av.

Barn får lätt upp farten men missar hur man bromsar. Öva på att bromsa genom att be barnet: Bromsa, stanna och sätta ner benen på marken.

Skippa stödhjulen. Spring eller gå fort bakom i stället och håll i pakethållaren. Låt därefter barnet träna på att själv få fart på cykeln.


Anne Sjödin

026-15 93 52
anne.sjodin@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan