Annons

Annons

Annons

Återbruksinspiration i Gysinge

Gysinge har mycket att erbjuda. Bruksmiljön är bedårande och naturen så skön att det nästan gör ont. Skylten vid vägen är anspråkslös men nu vet vi att vi är på rätt väg. Centrum för byggnadsvårds sommarutställning är ett utflyktsmål för inspiration.

Gysinges sommarutställning ”Scenerier i färg – vintagemöbler i nyskepnad”.

Bild: Helen Granditsky

Den kringbyggda gården med den olikfärgade fasaden är sig lik. Men insidan av byggnaden Nästgårds är helt förvandlad. Loppismöbler från 30- till 60-talen har fått nya kläder med fantasi och kvalitet, målade av hantverkare som kommit som flyktingar till Sverige.

Annons

– Jag kunde sy och nu har jag lärt mig att måla också. Jag hade en hel fabrik i Syrien där vi designade och sydde kläder. Jag vet inte vad som har hänt med min fabrik nu, säger Nedal Amis.

Sommarutställningen ”Scenerier i färg – vintagemöbler i ny skepnad” är både återbruksinspiration och ett integrationsprojekt. Centrum för byggnadsvård har tillsammans med hantverkskunniga från andra länder, de flesta från Syrien, pimpat gamla loppismöbler på ett nytt sätt. Med utställningen visas besökarna att återbruk av gamla möbler kan bidra till en hållbar miljö samtidigt som arbetstillfällen kan skapas.

Annons

– Vi vill inspirera till att skapa nytt med våra traditionella färger och återbruka möbler istället för att de ska riskera att hamna på tippen. Det känns väldigt roligt att ge möblerna nytt liv tillsammans med de duktiga hantverkarna från Caravanserai. De har hantverkskompetens från olika delar av världen. Gemensamt är att de har varit tvungna att fly från sina hemländer, säger Anna Slåtteby, vd för Centrum för byggnadsvård som förespråkar byggnadsvård och varsam renovering.

Bild: Helen Granditsky

Men att agera hållbart kan även vara att måla om istället för att slänga möbler som man tycker har gjort sitt. Här har gamla och slitna möbler fått ett helt nytt liv med deras egentillverkade linoljefärger.

Annons

Utställningen är i 1700-talshuset Nästgårds och visar sex scenerier med olika teman baserade på Gysinges färgpalett. En förhoppning är att de oväntade scenerna ska få besökarnas kreativitet att ta fart. Genom utställningen visas också hantverkskunnade ur ett nytt perspektiv när flyktingarna får medverka med sin yrkesskicklighet.


Helen Granditsky

026-15 96 41
helen.granditsky@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan