Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Fotboll

Elitlägret i Halmstad är inte det viktigaste: "Alla kan inte åka, men för oss är det viktigt att alla känner att de har en chans"

Elitlägret i Halmstad är en stor milstolpe för fotbollssveriges ungdomar. Flick- och pojklägret för –01:orna är precis avslutat. På Gavlevallen möttes på fredagen 20 tjejer och 20 killar som inte fick en plats i Halmstadstruppen. – Tyvärr är det ju bara 16 spelar som får åka, det är därför viktigt för oss att samla upp de som inte fick chansen för att visa att de fortfarande är med på samma villkor som alla andra inför fortsättningen, säger flicktränare Jonas Liw.

20 tjejer och 20 killar födda –01 samlades under träningsdagen på Gavlevallen.

Bild: Jonas Liw

Annons

När man är 15 år kan höjden på fotbollskarriären vara att delta vid elitlägret i Halmstad där distriktens bästa spelare möts under bevakning av Svenska Fotbollsförbundet för att träna, spela och fortbildas. Endast 16 tjejer och 16 killar får chansen att åka, vilket leder till att det är många som blir kvar på hemmaplan.

– Nu har vi haft två 75-minuters pass på Gavlevallen för 40 ungdomar som inte fick följa med till Halmstad och i slutet av månaden ska vi ha ett till läger för samma gäng där vi tränar, möter Hälsingland och Dalarna i träningsmatcher och gemensamt ser matchen mellan GIF och Hammarby, säger Jonas Liw och fortsätter:

– Det är viktigt att dom också får göra saker utan att Halmstadsgänget är med. Nu har vi två större träningsträffar på gång.

Annons

LÄS ÄVEN: Hur det gick för Gästrikelagen i Halmstad.

Annons

Distriktslagen har några milstolpar, först är det Junselelägret som är mindre och förberedande inför Halmstad, sedan spelas elitlägret i Halmstad och 1,5 år senare spelas cup kommunal (för flickorna) och cup postnord (för pojkarna). De sista är avgörande cuper där lagen möts först i gruppspel, sedan i kvarts- och semifinal för att sedan i en final kora det bästa distriktet i varje åldersgrupp. Nu när Halmstad precis är spelat har Gästrikelagen 1.5 år på sig att förbereda sig för cup kommunal/postnord.

– Allt innan dom cuperna är egentligen bara utbildning, vilket är viktigt att påminna spelarna om. Mycket kan hända på den tiden och det är väl också syftet med dessa samlingar. Att tjejerna och killarna som inte spelade i Halmstad känner att de fortfarande har en chans och att de får mer motivation att kanske ta nästa kliv för en plats i truppen, säger Liw.

Fredagens träning behandlade anfallsspel och att hålla i boll men även om en viktig ingrediens för att lyckas:

– Vi pratade mycket om vinnarskallar på teorin idag, vad är en vinnarskalle? frågar Jonas Liw Österfärnebobacken Maja Flodman som var en av tjejerna som deltog under träningen:

– Det är någon som aldrig ger upp, och kämpar... svarar Flodman och tänker lite för att tillägga:

Annons

– ... och putsar skorna.

– Precis, med att putsa skorna menar vi att man förbereder sig. En vinnarskalle är inte någon som surar å grinar för att man har förlorat en match utan det är någon som sover rätt, äter rätt och tränar rätt för att nå sina mål, i det här fallet att vinna matcher, säger Liw.

– Det var roligt att träna här idag och det gjorde att man fick mer hopp inför fortsättningen, säger Maja Flodman.


Amelia Mauritzon

063-16 16 10
amelia.mauritzon@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy