
NORRKÖPING 20150818Begåvningskravet för antagning till polisutbildningen har sänkts rapporterade Ekot under onsdagen.
Bild: Bertil Ericson/TT
Begåvningskraven vid antagningen till polisutbildningen har sänkts. Om detta rapporterade Ekot under onsdagen.
Tidigare krävdes minst en 4 på det begåningstest med 9-gradig skala som används vid antagningen till polisutbildningen. Nu har kravet sänkts till 3 för att fler av de som söker till polisutbildningen skall lyckas ta sig vidare i rekryteringsförfarandet. Innan sänkningen av begåvningskravet infördes gallrades 50 procent bort på grund av begåvningstestet. Idag är den siffran bara 25 procent. En normalbegåvad individ får mellan 4-6 på det intelligenstest som polisen använder sig av i sin gallring till polisutbildningen.
Annons
Annons
Det är det absolut värsta som kan hända en redan i delar ifrågasatt yrkeskår i samhället. Värdet av begåvningstest kan ifrågasättas, men att begåvningskravet på poliser sänkts när man fortfarande använder sig av denna typ av test, riskerar skada förtroendet för polisyrket och dessutom göra yrket än mindre attraktivt. Att det hela dessutom sker i samband med att man talar om att göra polisutbildningen till en treårig högskoleutbildning, (frågan är just nu ute på remiss) är dessutom inget annat än märkligt. Inte minst eftersom man från politiskt håll understryker vikten av en utbildning fokuserad på "snabba analyser, kritiskt tänkande och komplex problemlösning" och talar om yrkesrollens ökande komplexitet.
En myndighet som under senare år levererat skandal på skandal som handlat om bland annat användningen av de rasistiska exemplen "Neger Niggersson" och "Oskar Neger" under utbildning, om att medarbetare lagt ut olämpliga bilder och uttalanden i sociala medier, om att man inom kåren pratar om "värdegrunds- time out" och håller sig med rasistiska åsikter, behöver inte fler problem än man redan uppenbarligen har.
Annons
Annons
Den som har ambitionen att höja polisyrkets attraktionskraft måste satsa på att höja kraven för antagningen till utbildningen. Att göra polisutbildningen till en högskoleutbildning skulle bidra till att stärka polisyrkets status, och dessutom förmodligen kunna leda till en breddad rekrytering.
Polisyrket handlar inte först och främst om muskelstyrka. I det förebyggande arbetet med unga människor, i mötet med brottsutsatta, i utredningsarbetet är helt andra kvaliteter än stora muskler av vikt. I de delar av arbetet som faktiskt kräver fysisk styrka, krävs dock också ofta just analytisk förmåga och sociala kompetens för att inte ta en situation från hanterbar till ödesdiger.
Polisarbetet är inte ett enkelt arbete, att sänka kraven som handlar om analytisk förmåga indikerar dock det rakt motsatta.
Det är att sänka statusen på en hel yrkeskår.
En yrkeskår vi är i absolut behov av för att upprätthålla ordningen, men också tryggheten i vårt samhälle.
Jenny Wennberg
026-15 93 49
jenny.wennberg@mittmedia.se