Annons

Annons

Annons

Gävle

Nyanlända gör teater om mystiska vättar vid Skarvberget – inspirerade av Arbetarbladet

I januari 2015 skrev Arbetarbladet om att vättar anklagades för mystiska olyckor på E4 vid Skarvberget. Nu lär sig nyanlända i Uppsala svenska genom en teaterpjäs på ämnet.

LÄS OCKSÅ: Vättar anklagas för mystiska olyckor på E4

Vid Skarvberget på E4 norr om Gävle har det skett många olyckor genom åren och när Arbetarbladet tittade närmare på saken under vintern 2015 kom det fram historier om tomtar, troll, vättar och andra väsen.

Inbäddat innehåll

Annons

Väsen som vissa tror kan ligga bakom de många olyckorna på platsen.

Annons

Artikeln har nu gett inspiration till en teaterföreställning i Uppsala av teater Aros där 20 stycken nyanlända personer med fem olika nationaliteter deltar.

– Varje år jobbar vi med en grupp nyanlända ungdomar som får lära sig svenska genom teater, säger Janya Cambronero, dramapedagog och en av grundarna till projektet.

Normalt brukar de spela en nordisk pjäs men i år var det en för stor grupp och då sökte de efter inspiration och halkade in på Arbetarbladets hemsida.

– Vi ville göra något kring folksagor och då såg vi er artikel ni hade skrivit om Skarvberget och det var klockrent, säger hon.

Artikeln om vättar och väsen har nu gett upphov till en pjäs om hur en skolklass får åka till Skarvberget där de möter både troll och andra väsen.

– Alla människor har ju sagor och myter i sina kulturer så de får leva sig in i svenska sagomyter, och att det har hänt konstiga saker där gör det mer spännande, säger Janya Cambronero.

Tror du själv på vättar och väsen?

– Jag tror mer på idén om dem än själva varelserna men jag är fascinerad av svenska folksagor, säger hon.

Kursen pågår under två veckor och mynnar ut i en föreställning den 15 juni i Uppsala.

Annons

Annons

I trakterna kring Skarvberget pratas det om mystiska orsaker till att vägen är så olycksdrabbad. Något som nu har gett upphov till en teaterföreställning av nyanlända i Uppsala.

Missa inga lokala nyheter! Ladda hem Arbetarbladets uppdaterade app för Iphone ellerAndroid.


Gabriel Henning

026-15 93 28
gabriel.henning@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan