Annons

Annons

Annons

Det är bra med tydlig innehållsdeklaration

Dan Eliasson förkunnade i Almedalen att han med största sannolikhet skulle avgå som rikspolischef om Jimmie Åkesson blev statsminister. Nu har Eliasson anmälts för tjänstefel för det uttalandet.

Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT

Dan Eliasson anmäldes för tjänstefel av polisinspektören Anders Karlsson i Göteborg. Detta efter att i en intervju i Expressen under Almedalsveckan ha förkunnat att han "med största sannolikhet" skulle avgå som rikspolischef om Jimmie Åkesson blev statsminister.

Dan Eliasson är öppen med sitt försvar av mänskliga rättigheter och alla människors lika värde. Det är bra. Inte minst som chef för en myndighet som gång efter annan ertappats med att härbärgera individer med rasistiska åsikter, vilket skadar förtroendet för hela poliskåren.

Annons

Annons

Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti. Ett parti med rötter i nynazismen. I totalitära stater är polisen en maktorganisation som genom terror och våldsutövning verkställer det politiska förtrycket av den egna befolkningen. Att som rikspolischef inte vilja arbeta under ett styre av ett parti som Sverigedemokraterna, borde egentligen därför vara en självklarhet för varje demokrat, och därmed handlar det inte heller om ett vidare kontroversiellt uttalande. Utom i en samtid som gör sitt bästa för att försöka normalisera Sverigedemokraterna och rasismen.

Neutralitet tenderar dock upphöjas till någon form av ideal, till och med när det handlar om stå upp för mänskliga rättigheter och ta avtånd från rasism. Grundlagsexperten Magnus Isberg, har exempelvis sagt till TT rörande Eliassons uttandanden att:

"Man kan inte villkora sin befattning med att det är en viss politisk regim i landet, det tycker jag är stötande."

Mer stötande vore dock en rikspolischef villig att utföra sitt uppdrag även under ett rasistiskt, eller till och med nazistiskt styre. Redo att tjäna vilken regim som helst.

De värderingar vi har, lämnar vi inte hemma bara för att vi går till jobbet. Oavsett vilka åsikter vi bär på. Den som är rasist och anser att olika människor har olika mycket värde, kommer att vara rasist och anse att olika människor har olika mycket värde, även när det är dags att arbeta. Vilket ifråga om poliser, sjukvårdspersonal och andra yrken där likabemötande är avgörande, kan få mycket allvarliga konsekvenser för den enskilde i mötet med polis eller vårdpersonal.

Annons

Dan Eliassons uttalande i intervjun med Expressen är en mycket tydlig och viktig innehållsdeklaration som säger oss att om ett parti som Sverigedemokraterna skulle ta över makten i Sverige, skulle Eliasson inte vilja arbeta under dem. Ett beksed som stärker förtroende för polisen, snarare än raserar det.

Annons

Dan Eliasson talar dessutom inte i intervjun om polismyndigheten. Han talar om sig själv, om sitt uppdrag och hur han skulle ställa sig till sitt arbete i det fall Jimmie Åkesson skulle bli statsminister. Han talar vidare inte heller om något av de övriga, i grunden demokratiska partier i Sveriges riksdag. Han talar om Sverigedemokraterna. Ett parti vars representanter svingat järnrör på våra gator och kallat kvinnor för hora. Ett parti som anser att fria medier, inte alls skall vara fria.

Att Dan Eliasson står upp för alla människors lika värde och demokrati är inte ett tjänstefel. Att det inte utgör tjänstefel har för övrigt konstaterats av den chefsåklagare som beslutade om att inte inleda förundersökning:

"De i anmälan åsyftade uttalandena kan inte anses i sitt sammanhang ha gjorts vid myndighetsutövning och kan därför inte grunda ansvar för tjänstefel. Inte heller bedöms de på annat sätt vara sådana att de strider mot rätten att fritt uttrycka tankar och åsikter. Lämpligheten av att en myndighetschef offentligt uttalar sig på påstått sätt faller utanför åklagarens uppgift att bedöma."

Annons

Att stå bredvid och titta på när ett samhälle driver allt längre ifrån det självklara försvaret av mänskliga rättigheter och alla människors lika värde, är ryggradslöst och ett svek mot hela mänskligheten.

Dan Eliasson ska inte anmälas. Han skall applåderas.


Jenny Wennberg

026-15 93 49
jenny.wennberg@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan