Annons

Annons

Annons

Annons

Fotboll

23 tjejer tar klivet in i den mansdominerade tränarrollen: "Kvinnor behöver få mer plats inom fotboll"

Det är ingen hemlighet att vi är vana att se män som tränar fotbollslag. Gestriklands Fotbollsförbund har därför tagit initiativet att starta ett projekt som de kallar Female Football Coach som ska få fler kvinnor att inta tränarrollen.
– Det är kul att dom har valt att lyfta kvinnan inom sporten, säger Tilde Ivarsson tränare i Gefle IF damlag.

Text: 

Det är ett problem att tjejer slutar med fotboll alldeles för tidigt. Inte bara i Gästrikland har man märkt av problemet utan till exempel både Göteborg och Värmland var före GFF med att skapa ett projekt de kallar för Female Football Coach. Ett projekt för att få tjejer som lämnar fotbollen för tidigt att stanna kvar. Nu har GFF tagit inspiration från dem och skapat sig en egen modell för att få fler kvinnor till tränarrollen.

– Vi ser ett problem i att tjejer slutar redan vid 15 års ålder när vi önskar att de hade spelat tills de var 20-25 minst. Med FFC vill vi fånga upp tjejer som slutat tidigt men har potential för att bli ledare så att de kan stanna inom fotbollen. De kan bidra med både kompetens, trygghet och inspiration till aktiva spelare, säger projektledare Jonas Liw.

Annons

Några av tjejerna som deltagit i FFC, på bilden tillsammans med Calle Barrling under hans föreläsning som ingick i projektet.

Annons

Tilde Ivarsson är 20 år och har spelat fotboll nästintill hela sitt liv. Hon tillhör en av de spelare som till slut valde att lägga skorna på hyllan, fram tills ifjol då hon valde att gå in i Gefle IF:s damlag som tränare. När sporten frågar henne om varför hon tror att tjejer slutar spela så tidigt är hon säker på sin sak:

– Vi slutar att spela för att det är så himla höga krav på kvinnor i samhället! Vi ska vara "bästa kompis", "bästa flickvän", "bäst i laget", "bäst i skolan", vi ska vara bäst på allt. Och när man har så höga krav på sig så orkar man till slut inte vara bäst på allt. Eftersom att kvinnor sällan kan göra karriär och leva på sin idrott så tycker jag att det blir ganska naturligt att det är fotbollen vi lämnar först. Vi kan ju inte göra karriär på fotboll och då blir ju utbildning viktigare.

– Jag vet bara själv vilken hög press jag haft på mig själv att jag vill klara av allt på bästa sätt och till slut orkar man inte mer. Man kan ju inte vara bäst på allt. Det är synd att vi tvingas välja sådär, säger Ivarsson.

Tanken med FFC är precis tvärtom. Att lyfta kvinnan i fotbollen. Gestriklands FF kände att de var tvungna att göra mer än att bara välkomna tjejer till de redan existerande tränarutbildningarna, de ville satsa på en utbildning som bara riktar sig till kvinnor. I FFC ingår ett koncept där den vanliga steg ett utbildningen C-tränarkursen ingår men även lite extra. Totalt fick dom ihop 23 tjejer som just nu deltar i utbildningen. Tjejerna går först C-utbildningen men de har även haft en föreläsning med Calle Barrling som handlat om ledarskap. Just nu har dom kommit halvvägs in i utbildningen och det som är kvar är en föreläsning med Britta Thedin Jakobsson som heter "Vilka stannar kvar?" där hon tar upp aspekten vilka som blir kvar inom fotbollen istället för den vanliga frågan, vilka slutar? Därefter ska FFC-tränarna få gå på en damallsvensk match ihop för att sedan avsluta allting med en fortbildning på ett fotbollsläger.

Annons

Annons

– Nu är vi halvvägs och jag har lärt mig massor. Vi har fått jättebra material och det som känns bäst är att när jag tog åt mig tränaruppdraget i GIF så hade jag ingen utbildning. Nu på träningarna så står jag där och är faktiskt utbildad, det ger en trygghet att man vet att man liskom har lite kött på benen, säger Ivarsson.

Sport överlag är väldigt mansdominerat och i just tränarrollen tänker sig nog de flesta en man, i FFC har det bara varit kvinnor.

Vad tycker du om att endast kvinnor fick gå just den här tränarutbildningen?

– Det har varit jättebra att det bara har varit för tjejer. Vi har haft väldigt roligt och kunnat föra väldigt intressanta diskussioner. Men, jag hoppas i ett senare skede att man kanske kan få slås ihop med män också, det tror jag är jätteviktigt för att lära sig ännu mer. Män och kvinnor tänker väldigt olika precis som olika individer tänker olika. Man har tänkt under utbildningen att vissa saker skulle man vilja diskutera med manliga tränare också för att se på hur dom ser det.

Tilde kommer med ett intressant exempel på just en sådan sak som hon upplever kan skilja sig i uppfattningen mellan män och kvinnor:

– Jag har reflekterat över ordet "måste", jag har märkt på mig själv och på tjejerna jag tränar nu att om man säger att dom måste göra något så blir ordet väldigt ångestladdat. Jag har istället försökt att tänka att man måste inte, huvudsaken man är med och gör sitt bästa. Kanske är det så att ibland säger man ordet "måste" utan att mena det så hårt som det kanske låter. Om ordet tolkas fel kan det sätta spärrar i huvudet och skapa ångest. Speciellt på oss tjejer som redan har så mycket krav och grejer som vi förväntas att klara av.

Annons

Tilde till vänster, tillsammans med lagkamraterna Glory Amalaha och Amanda Löfberg.

Annons

Tilde tränar GIF:s B-lag tillsammans med sin pappa Nicklas Ivarsson och bara mellan dom kan det uppstå meningsskiljaktigheter:

– Ja, bara jag och pappa kan tolka saker som sägs eller situationer helt olika och det kan jag delvis tro beror på att han är man. Vi ser saker lite olika och det är ju fascinerande. Just därför tror jag på att även få utbilda oss med män. Men jag gillar att grundkursen var separat, nästa steg kanske vi kan slås ihop.

Jonas Liw som är projektledare för FFC är nöjd med hur utbildningen har tagit fart såhär halvvägs igenom, GFF hoppas och planerar för att prova igen nästa år.

– Vi vill såklart öppna upp för fler möjligheter och ge ännu fler tjejer chansen att få tränarutbildning på genom det här unika projektet. Sedan om det verkligen ger något, det kommer kanske att visa sig om 8-10 år... Då kanske man ser skillnad att fler kvinnor faktiskt är aktiva tränare och vi ser vilka av dom här som fortsatt, säger Liw.


Amelia Mauritzon

063-16 16 10
amelia.mauritzon@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan