Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Gävle central växer – får två nya spår

Gävle blir mer och mer pendlingsberoende samtidigt som kommunen vill utveckla centralen. Detta kan dock innebära risker när godsståg åker förbi stora mängder människor, och därför ska man nu bygga fler järnvägsspår.

Gävle centralstation inklusive spårområdet ska utvecklas och få nya spår.

Bild: Lasse Halvarsson

Annons

Gävle central måste byggas ut. I takt med att staden både växer och blir mer pendlingsberoende räcker spåren inte till.

Nu ska därför fyra spår bli sex.

– Vi planerar för att vi behöver sex spår som går igenom Gävle. Och det i sin tur ger en hel del följdverkningar; vi har ju en stationsbyggnad som ligger där den ligger, säger Harald Knutsen, samhällsplanerare på Gävle kommun.

LÄS ÄVEN: Så vill fastighetsägarna utveckla Alderholmen – fler bostäder i Magasinsområdet

Han förklarar att kommunen kommit så långt i arbetet att man bestämt att inte röra på stationshuset. Utan det är bara själva spårområdet som ska utvidgas.

Annons

– Alltså, vi behöver ytterligare två spår: ett för persontrafik och ett spår serverat för godstrafik.

Annons

Enligt samhällsplaneraren beror detta på en stor utveckling av godstrafik från Gävle hamn ned mot Stockholmsområdet.

– Denna utveckling kommer att fortsätta. Hamnen kommer att öka i betydelse framöver, det är jag helt övertygad om, säger han.

LÄS OCKSÅ: Gävle strand och stadsdelarna intill ska utvecklas – ny bro över Gavleån föreslås

Bland annat är den alltmer globaliserade handeln en faktor; men en annan, något mer lokal faktor, är att många av hamnarna i Stockholm avvecklats för att ge plats åt bostadsområden.

– Stockholm brukar omnämnas som Europas snabbast växande storstadsområde. Och alla människor som bor där behöver ju ha varutillförsel, säger Harald Knutsen.

Han menar att detta varuflöde kommer till störst del fraktas med båt. Båtar som framöver är tänkt att främst gå via Gävle.

Harald Knutsen påpekar dock att det inte bara är förflyttningen av hamnverksamhet som gjort att kommunen tänker utvidga centralen med två ny spår.

Man har också planer på att utveckla hela centralstationsområdet till något helt nytt.

– En sån plats som Gävle central är inte bara en plats där man i framtiden kliver av och på ett tåg, utan de här centralstationslägena är otroligt viktiga mötesplatser, och väldigt attraktiva för olika etableringar, säger han.

Annons

Annons

Men, på grund av att Gävle containerterminal även fraktar flygbränsle till och från Arlanda, ses detta idag som ett säkerhetsproblem. Ett problem som Harald Knutsen menar att de två nya spåren, och specifikt det separata godspåret, ska lösa.

– Utvidningen av Gävle central beror främst på de här flygbränsletågen som går där. Det är inte optimalt att de passerar förbi perrong när de står och rör sig människor där, men framförallt tar tågen upp kapacitet, säger han.

LÄS ÄVEN: Förslaget: Åtta våningar högt hus ska länka samman Gävle strand med Alderholmen


Simon Larsson

026-15 93 02
simon.l.larsson@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy