
Josephine Björk har nu lagt polisyrket bakom sig.
Bild: Privat
Josephine Björk har jobbat i Sandviken på Gävleborgspolisen sedan 2003. Ett yrkesval som i början kändes som klippt och skuren för henne, men som till slut blev till en mardröm.
– 2003, och tiden när jag precis börjat, då var jobbet det roligaste jag visste. Att få åka ut och hjälpa människor och göra sitt bästa för att skapa trygghet. Man var jättetaggad. Men idag får inte poliser längre vara poliser, säger Josephine Björk.
Hon menar att idag har poliser ett helt annat administrativt ansvar gentemot förut. Ett administrativt ansvar, som hon beskriver som förkrossande, ligger numera även på poliser ute i fält som egentligen har i huvuduppgift hjälpa medborgare.
Annons
Annons
LÄS ÄVEN: Polisen utreder färre brottmål
Arbetsbördan har växt enormt. Men det är, dessvärre, knappast något som märkts på lönen, menar hon.
– Polislönen hänger heller inte med, om man jämför med andra priser. Man får inte alls betalt för det jobb man idag gör, långt ifrån.
Det är inte bara på grund av den orättvisa lönen som Josephine valt att hänga undan polisuniformen. Grundorsaken är alla de saker som hänt i kölvattnet av den övergripande omorganisationen av polismyndigheten.
– Jag har sett förändringar, men jag har trott att det ska bli bättre. De har tidigare dragit igång en jätteomorganisation som skulle föra polisen närmare medborgarna. Men idag är polisen längre ifrån medborgarna än någonsin, säger hon.
LÄS OCKSÅ : Missnöjet jäser bland polischefer
Hon förklarar att den arbetsmiljömässiga utvecklingen kan liknas vid den hos ett vanligt produktbaserat företag; mer arbete har fördelats på mindre folk. En utveckling som hon menar att inte höra hemma inom en myndighet, allra minst polisen.
– Polisen är precis som ett vinstdrivande företag i dag. Man ska göra allt oavsett om du sitter som inre befäl eller är ute som yttre befäl. Det är så toppstyrt; de underifrån får inte vara med och påverka. Cheferna måste kunna se helheten, den röda tråden. men idag känns det som att de bara tänker på mitt, mitt, mitt, säger Josephine Björk.
Annons
Hon förklarar.
– Som yttre befäl hade jag exempelvis personalansvar för 15 personer under mig: jag skulle, förutom mitt vanliga jobb att vara ute på gator och torg, planera semestrar för alla, förhandla löner, planera min egen semester, dokumentera, vara med i övriga administrativa processer, med mera, med mera.
Annons
Maktlösheten man upplever som vanlig polis idag är för tung att bära, beskriver hon. Att inte kunna påverka, få sin röst hörd och så tydligt märka att polisen inte längre tillåts sköta sina uppgifter på ett tryggt och säkert sätt, var det som till slut avjorde det hela.
– Chefer och ansvariga trollar med statistiken. De får det att låta bättre än vad det är. De säger hela tiden att fler och fler söker till polishögskolan och att vi har folk, men samtidigt räcker polisen inte till som det är, utan går på knäna.
LÄS ÄVEN: Facket: "Kaos hos polisen"
Josephine Björk ska nu till hösten börja som låg- och mellanstadielärare på hemorten och hon känner sig just nu helt klar med polisen. Och, hon är övertygad att det bara är en tidsfråga innan fler poliser väljer att gå samma väg som henne.
– Det är någonting som är sjukt inom polisen idag; det är som en varböld som kommer att explodera. Man reparerar för stunden, man lagar inte för långsiktiga lösningar. Och det är så många inom kåren som känner så här. Men många är rädda för att hamna i frysboxen och skjuta sin karriär i sank, säger den före detta Sandvikenpolisen Josephine Björk.
Annons
På sin blogg har Josephine skrivit ett inlägg om sina känslor och upplevelse om att sluta som polis. Inlägget har blivit väldigt uppmärksammat och spridit sig över hela Sverige såväl som internationellt.
Simon Larsson
026-15 93 02
simon.l.larsson@mittmedia.se