Annons

Annons

Annons

Annons

Brynäs

Bli bedömd på Brynässalongen

Skulle gasklockorna skildras i samma ljus i dag? Så här målade Brynäsfödda konstnären Nils Söderberg 1939.

Annons

Brynässalongen öppnar i september. Nej det är ingen herrfrisering. Så vad? Ordet salong låter inte helt kompatibelt med stadsdelens flerfamiljshus och industriområden.

Men salong ska det bli, i betydelsen utställning. Ett tillfälligt evenemang med jurybedömda konstverk. Jämför den nästan hundraåriga stockholmska traditionen Liljevalchs vårsalong där vem som helst har chans att delta – och få visa upp sig för en jättepublik.

Annons

Annons

Nu, snart, anordnas första Brynässalongen. En lokal höstsalong. Alla som bor, arbetar eller har någon sorts anknytning till Gävlestadsdelen kan vara med.

Även verk som skildrar Brynäs skapade av personer som inte bor eller arbetar där kan komma i fråga, tillägger den arrangerande föreningen Kulturum i sin inbjudan.

Kulturum driver galleriet Brynästorget och där ska konstverken ställas ut perioden 17 september till 8 oktober.

Tidigare i år visade galleriet samlingsutställningen ”Brynäs i konsten – och konstnärerna på Brynäs”. Vid mitten av 1900-talet fanns en stor konstnärskoloni med kända namn som Juho Suni, May Östberg och Birger Forsberg. Utställningen visade prov på deras måleri och gav ett historiskt svep.

Som uppföljning frågar man sig nu hur Brynäs ser ut i konsten i dag. Vad kan modern Brynäskonst vara? Det vill den nya Brynässalongen finna ut.

För alla amatörer och proffs som vill delta är det inom kort dags att lämna in bidragen. Och sedan hoppas på att bli godkända av juryn.

Teckning, måleri, foto, film, collage, skulptur, objekt, eller hantverk – alla tekniker är tillåtna.

Högst fem verk per konstnär tas emot för bedömning. Det sker under vecka 36, mellan 5 september och 9 september på Galleri Brynästorget i Brynäs centrum.

Annons

”Vi hoppas på en spännande utställning av och för dagens Brynäsbor”, skriver föreningen Kulturum.


Bodil Juggas

026-15 93 61
bodil.juggas@mittmedia.se

Till toppen av sidan