Annons

Annons

Annons

Årsunda

Okända män tömde bajstunna vid badstrand i Årsunda – kan röra sig om miljöbrott

Två yngre män ska ha tömt ur ett okänt antal tunnor med vad som misstänks vara avföring i vattnet vid en grillplats i Årsunda. En Årsundabo som såg händelsen beskriver hur en av männen hällde ur en grumlig sörja full av spån rakt ned i Storsjön.

Tunnorna ska ha dumpats vid en badstrand i Årsunda. (Arkivbild)

Bild: Leif Jäderberg

Det var i förra veckan som händelsen ska ha ägt rum. En anonym Årsundabo skulle på en grillutflykt vid stranden med sin familj, när de plötsligt blir omkörda av en röd Volvo med släpvagn.

– Vi fick kliva åt sidan för att de körde så fort på grusvägen. Vi fick känslan av att de skulle ned och göra något snabbt, säger den anonyma Årsundabon.

LÄS ÄVEN: Harnäsbadet räddat av badgästernas engagemang

Annons

Väl nere vid strandkanten ser familjen på håll hur den röda Volvon backar ned och parkerar intill en grillplats vid Lund i Årsunda.

Annons

Årsundabon ser hur två yngre män kliver ur bilen och springer ned till strandkanten med en blåaktig tunna och tömmer ur den i vattnet. Efteråt ställer sig en av männen och sköljer ur tunnan, innan han skyndar sig och ställer tillbaka den på släpvagnen.

– Jag vet inte säkert men min man sa något om att det såg ut som latrintunnor. De var blåaktiga och rätt stora liksom, säger Årsundabon.

LÄS OCKSÅ: Favoriterna glänste när SM kom till Årsunda Motorstadion

Enligt Årsundabon så skyndar sig männen bort från platsen när de upptäcker att familjen lagt märke till dem.

Och när familjen kommer fram till platsen ser de att allt inte står rätt till med vattnet intill strandkanten.

– Vattnet var liksom grumligt och fullt av massa spån. Det var säkert pink, såg lite så ut. Vi såg inte om det var avföring eller inte, säger Årsundabon.

LÄS ÄVEN: Kinesiskt vattenlekland planeras i Storsjön

Enligt polisen kan det röra sig om ett miljöbrott.

– Det kan vara fråga om miljöbrott. Men för att man ska göra den bedömningen måste man ta prov på vätskan i vattnet. Man måste göra en brottsplatsundersökningen för att vara helt säker, säger Paul Edenström, vakthavande befäl.

Annons

Annons

Årsunda strandbad, som har ansvar och sköter stranden och som på senare tid städat och fixat stora delar av Årsundas strand, ser allvarligt på händelsen.

– Det är fruktansvärt att det ska behöva hända. Jag tror dock inte att det är något riktat mot just oss. På campingen har vi en särskild tank för latrin, så det är svårt att tänka sig att det är någon därifrån, säger Charlene Fröhler, anställd på Årsunda Strandbad.


Simon Larsson

026-15 93 02
simon.l.larsson@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan