Annons

Annons

Annons

Annons

Tennis

100-åringen som slog ett serveess och klev in i en hall

Det dukas upp till en riktig tennisfest i Gävle. Den 10 september 1916 bildades Gefle Tennisklubb med rådman Höglind, doktor Hartelius, grosshandlare Westergren och skattmästare/löjtnant Källberg i den allra första styrelsen. – Vi har jobbat med det här jubileumet i ett år och nu är det äntligen dags. 100 år känns ganska mäktigt, ler dagens ordförande Janne Österberg.

Lördagen 10 september fyller Gefle tennisklubb 100 år - exakt på dagen. Ordförande Janne Österberg har tillsammans med många andra jobbat ett år för jubileumet. Det blir öppet hus och sedan stor middagsfest för 130 inbjudna gäster.

Bild: Foto; Christer Åberg

Annons

Från de 23 medlemmarna som samlades runt den enda bana som fanns den där höstdagen för 100 år sedan har det hänt en hel del.

Och då inte bara att antalet medlemmar har stigit till dagens 839...

En OS-deltagare från klubben på 1920-talet, diverse nybyggda tennisbanor som kulminerade i GTK-hallen 1981, SM-spel och en Davis Cup-match mot Nya Zeeland. Det är bara några av höjdpunkterna förstås.

– Det finns en diger historia i den här klubben. Men det är naturligtvis några som sticker ut ordentligt. Som Davis Cup-matchen och när vi fick den här fina hallen, säger Österberg.

Det var i februari 1981 som GTK-hallen stod färdig efter att A-hallen på Bergsgatan – där nu Korpen håller till – tidigare hade fungerat som inomhusarena. Nu blev det något helt annat med fem tennisbanor.

Annons

Så här såg ritningarna ut till det som blev GTK-hallen med fem tennisbanor och åtta badmintonbanor. Hallen stod klar i februari 1981.

Annons

– Vi har en jättefin anläggning här uppe och det är ju hjärtat för hela GTK. När utomhusbanorna dessutom kom hit 1994 blev allting komplett. Det finns inte många tennisklubbar som har allting så samlat som vi har här.

Det gör att GTK kan ta emot alla tennissugna ungdomar som satsar på sporten och dessutom ha tennisskola för alla tjejer och killar som vill testa på.

– Just ungdomsverksamheten är vi väldigt stolt över och det är full fart här från sen eftermiddag och alla kvällar, säger klubbens huvudtränare och sportchef Tobias Melin.

Han är en av fyra fast anställda som GTK har i dagsläget.

Just nu är det tjejerna i klubben som sticker ut. Det är också fler flickor bland alla ungdomar som spelar. Jennifer Jussi och Linn Ehrenström är de som kommit längst i dagsläget.

Men ska vi rakna den allra bästa kvinnliga tennisspelaren i klubbens historia så landar det epitetet nog på Tanja Toivanen.

– Ja, det måste vi nog säga. Hon spelade Fed Cup för Sverige – som är tjejernas motsvarighet till Davis Cup – mot England och vann sina båda matcher. Tanja var rankad fyra i Sverige som bäst i en bra årskull där bland annat också Sofia Arvidsson kom fram, säger Österberg.

Tanja Toivanen som ung lovande tennistjej i GTK år 2000. Föreningens bästa kvinnliga tennisspelare blev hon till slut.

Bild: Nick Blackmon

Bästa herren är också ganska enkel att utse. Det blir Janne Hermansson som i början på 1990-talet tog sig fram på en del internationella turneringar – bland annat i Tyskland. Han studerade också i USA och spelade bra på collegenivå där.

– Vi får nog säga Janne även om en del kanske tycker annat. Det brukar alltid bli snack när de som var med på den tiden samlas för att prata gamla minnen, skrattar GTK-ordföranden.

Annons

Annons

Marcus Porath – som en gång i tiden besegrade Thomas Enqvist i en seriematch – Anders Wetterberg och Klas Nygren är andra som kan nämnas. Men det har självklart varit flera världsspelare på besök i Gävle och tennisklubben. Både som spelare och som gäster i anläggningen.

Janne Hermansson efter en seger av hemmaturneringen Läkerol Open 1990. GTK:s bästa herrspelare utser vi honom till.

– Stefan Edberg, Anders Järryd, Thomas Johansson, Thomas Engqvist och Magnus Larsson har alla varit här och spelat medan Björn Borg och Jonas Björkman besökt oss för att titta på sina söner, säger Österberg.

Edberg och Järryd var har och spelade den enda Davis Cup-match som genomförts i Gästrikland. Det var i februari 1988 som Nya Zeeland kom på besök. Tennisen var stekhet då och över 12 000 åskådare kom under de tre dagarna det spelades i Gavlerinken som gjordes om till tennisarena.

– Det måste man säga är den största utmaningen någonsin för klubben. Det var ett jättearrangemang att lägga in golv och fixa med allting runt omkring. Naturligtvis en milstolpe för oss.

Gavlerinken blev tennisarena 1988 när Sverige spelade Davis Cup i Gävle mot Nya Zeeland. Över 12 000 såg tennis i Gävle under tre dagar.

Sverige vann med 5–0 sedan Edberg och Järryd vunnit sina singlar och sedan dubbeln ihop. Edberg hade ett grymt år just 1988 och några månader efter Davis Cup i Gävle vann han Wimbledon efter finalseger mot Boris Becker.

Anders Järryd, förbundskapten Hasse Olsson och Stefan Edberg jublar tillsammans efter segern med 5–0 i David Cup mot Nya Zeeland.

Annons

1994 togs grusbanorna bort från Stadsträdgården och i stället byggdes fyra nya fina grusbanor. Magnus Larsson var här och invigde anläggningen med att uppvisningsspela mot Janne Gunnarsson.

Annons

Nu är det en välmående och pigg 100-åring som med pompa och ståt bjuder till öppet hus i GTK-hallen och sedan en hejdundrande middagsbjudning i Gavlerinkens restaurang. Det ska det firas hela lördagen – som ju dessutom är den exakta jubileumsdagen.

– Det ger ju en extra krydda till något som redan är riktigt häftigt, avslutar Österberg.

Vi avslutar med att stämma in i grattiskören. 100 år är väl ingen ålder...

FAKTA

OS-starten

Olle Andersson spelade för GTK och fick respresentera Sverige under OS i Antwerpen 1920 när sporten fanns på programmet första gången. Han nådde inga större framgångar under just det mästerskapet – men det var förstås stort ändå att en tennisspelare från lilla Gävle fanns med. På hemmaplan vann han SM inte mindre än fem gånger.

Kungens Kanna-segraren

Under tiden 1920-40 så var GTK-spelaren Erik Eriksson – "Dubbel-Erik" kallad – framgångsrik på nationell nivå och rankad bland de tio bästa i landet. Hans främsta seger var kanske den i Kungens Kanna 1928 där han vann finalen mot Curt Östberg, SALK med 6–1, 6–4.

A-hallen invigdes

1937 byggdes och invigdes inomhushallen vid Bergsgatan i Gävle – det som numer är korphallen. En omtyckt hall med trägolv där GTK bedrev verksamhet långt in på 1970-talet.

Banorna i Stadsträdgården

När GTK fick ett markområde i Stadsträdgården 1947 byggdes två grusbanor. Där bedrev klubben det mesta av utomhusspelet för seriespel. Banorna försvann när grusbanorna uppe vid GTK-hallen blev klar 1994.

Annons

Fjärran Höjder-gropen

Det behövdes fler tennisbanor på 1960-talet och det slutade i de fyra asfaltsbanorna vid Fjärran Höjder. Det sattes också upp ett platstält över två av banorna så de kunde användas vintertid. 1968 spelades SM där landshövdningen Jarl Hjalmarsson invigde tävlingarna. Ove Bengtsson tog hem mästerskapet.

Annons

Byggandet av GTK-hallen.

När tennisen exploderade på allvar med "Borg-febern" på 1970- och -80-talet behövdes det en riktig anläggning för att kunna ta emot alla som ville spela. 1979 lades det första förslaget fram till en ny inomhushall med fem tennisbanor och åtta badmintonbanor. Efter godkännande byggdes det som blev GTK-hallen och den stod klar och invigdes 16 febuari 1981. Så småningom blev det bara tennisbanor.

Davis Cup-matchen

Många orter fightades hårt om att få arrangera Davis Cup där Sverige hade ett av världens bästa lag med flera slutsegrar i bagaget under -80-talet. GTK vann kampen om matchen i februari 1988 mot Nya Zeeland och fick arrangemanget. Gavlerinken byggdes om till tennisarena och det blev succé med 12 000 besökare över de tre dagarna. Stefan Edberg och Anders Järryd spelade både singlar och dubbel och Sverige vann matchen med 5–0.

Byggandet av grusbanorna vid GTK-hallen

1994 blev anläggningen komplett när grusbanorna flyttades till Sätraåsen och baksidan av GTK-hallen. Fyra nya fina grusbanor byggdes och GTK hade nu hela sin verksamhet på samma ställe. Magnus Larsson – som vann världsturneringen Grand Slam Cup efter segrar mot Stefan Edberg, Andre Agassi, Todd Martin och Pete Samras i finalen samma år – invigde banorna med en uppvisningsmatch mot Janne Gunnarsson. det hela slutade dock väldigt olycklig då Larsson ramlade och bröt ena benet.

Annons

Byte till plexipave

Inomhusbanorna i GTK-hallen fick ett välbehövlig nytt golv som gjorde anläggningen både bättre och mer modern. Nya plexilave-underlaget kom till hallen 2008.


Christer Åberg

026-15 93 84
christer.aberg@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan