Annons

Annons

Annons

Gävle

Efter hemtjänstens misstänkta vanvård – Rolands mamma har avlidit

Roland Qvists mamma hamnade på sjukhus efter att Gävle kommuns hemtjänst lämnat henne utmärglad i sitt eget urin i flera dagar. Nu i torsdags avled hon i sviterna av hjärtsvikt och njursvikt.

LÄS OCKSÅ: Rolands mamma vanvårdad av kommunens hemtjänst: "Hon ser ut som fånge från ett koncentrationsläger"

Arbetarbladet avslöjade i augusti att Gävle kommuns hemtjänst polisanmälts i ett fall av misstänkt vanvård.

Roland Qvists mamma hade drabbats av kraftig njursvikt efter att Gävle kommuns hemtjänst lämnat henne utan mat och vatten i flera dagar.

Helena Qvist, 86 år.

Bild: Privat

Annons

Annons

I torsdags förra veckan avled Helena Qvist, 86 år, i följderna av hemtjänstens vanvård. Detta rapporterades av P4 Gävleborg i helgen.

– De ringde från sjukhuset i torsdags och tyckte jag skulle komma in. Hon hade velat lägga sig och sova lite till efter frukost, sa de. Sen vid ronden var hon död. Jag fick en brun påse med löständer och tillhörigheter. Den ligger kvar i bilen, jag har inte ens orkat bära in den, knappt titta i den, säger Roland Qvist.

LÄS ÄVEN: Kerstin avled i sviterna av insulinbrist – kommunens hemtjänst Lex Maria-anmäld

Han berättar dock att hans mamma, efter en tid på Gävle sjukhus, först visade prov på bättring. Hon fick en plats på korttidsboende, blev piggare och började mer och mer bli sig själv igen.

– Hon var uppe och gick och pratade och skämtade med sköterskorna. Hon tyckte det skulle bli kul att få komma till ett gemensamt boende. Det var jätteroligt att hon fått upp ögonen för det sociala igen.

Men plötsligt en dag förra veckan när Roland och hans dotter hälsade på var något fel. Helena var ovanligt trött och ville bara sova. Prover, som togs dagen därpå, visade att hennes värden sjunkigt drastiskt och ambulans tillkallades.

Annons

LÄS OCKSÅ: Efter larmen inom äldrevården – nu ska Gävle kommun granskas

Annons

Roland följde med in till akuten och Helena fick stanna på sjukhuset, men bara dagen efter ringde de upp sonen och berättade att hon gått bort under morgonen.

Och enligt Roland Qvist ska läkarna ha berättat att dödsfallet beror på hjärtsvikt och njursvikt.

– Fyfan, det känns förjävligt. Bara häromdagen fikade vi och hon tittade i en klädkatalog, från Ellos tror jag att det var. "Den ska jag köpa tills nästa sommar", sa hon och satt och planerade. Nu lever hon inte ens, säger han.

Roland Qvist.

Bild: Simon Larsson

Roland Qvist, som tidigare polisanmält Gävle kommun för vanvården av sin mamma, har valt att göra en egen IVO-anmälan samtidigt som han har uppdaterat polisanmälan.

Han tycker att kommunen ska anmälas för vållande till annans död.

– Innan vi åkte på vår bilresa i somras var det knappt något fel på mamma. Hon hann aldrig bli svag och sjuk av sig själv, det fixade hemtjänsten på en vecka. De stal hennes sista år, säger sonen.

LÄS ÄVEN: Stökig sommar inom äldreomsorgen i Gävle – så säger politikerna

Annons

Gävle kommun har tidigare själva Lex Sarah-anmält och IVO-anmält händelsen där Helena Qvist ska ha blivit vanvårdad av hemtjänsten.

Arbetarbladet söker ansvariga vid Gävle kommun för en kommentar.


Simon Larsson

026-15 93 02
simon.l.larsson@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan