Annons

Annons

Annons

Ockelbo

Ockelbo kommun vill riva avtalet med polisen – krismöte inbokat

Polisen är inte närvarande i Ockelbo och missar det förebyggande arbetet. Det anser kommunalrådet Magnus Jonsson (S) som vill riva avtalet med polisen.

Magnus Jonsson (S), kommunalråd i Ockelbo kommun, vill riva avtalet med polisen.

Bild: Jorgen Svendsen

Ockelboborna har i möten med kommunen fått berätta om vilka problem som de ser som viktigast i kommunen. Enligt ett avtal mellan Ockelbo kommun och polisen ska polisen prioritera trafik, barn och ungdomar samt droger, vilket GD tidigare har rapporterat om.

Annons

Men polisen har inte hållit sin del i överenskommelsen – att agera mer förebyggande och vara närmare medborgarna – anser kommunalrådet Magnus Jonsson (S) som vill att riva avtalet.

– Det är uppenbart att den polisära närvaron i Ockelbo inte följer den överenskommelse som vi har tecknat mellan kommunen och polismyndigheten. Att riva upp avtalet är en jättetydlig markering från kommunen att vi tar en paus, om vi ska ha en överenskommelse ska båda dansa, säger Magnus Jonsson.

Annons

Kommunen har under en längre tid påtalat att det finns irritation och frustration kring att överenskommelsen inte följs, berättar Magnus Jonsson, och tycker att man nu har hamnat i ett läge där man tvingas försvara polisen.

– Det går ju inte att försvara något som inte är närvarande. Vi, näringslivet och medborgarna är förbannade och besvikna över att man inte ser poliser i samhället, säger han.

Inför kommunstyrelsesammanträden den 27 september kommer Magnus Jonsson att lägga fram ett formellt förslag om att bryta de lokala överenskommelser som finns. En vecka innan hålls ett möte där kommunledningen och ansvariga hos polisen ska sätta sig ned och samtala.

– Jag hoppas på en win-win-situation som alla parter står bakom och arbetar efter. Det är Ockelboborna som ska bli vinnare här, säger Magnus Jonsson.

Arbetarbladet har försökt nå Ockelbos kommunpolis Rolf Sundqvist utan framgång. Han har dock tidigare uttryckt viss förståelse för kritiken från Magnus Jonsson.

– Jag kan förstå att han gör det uttalandet. Han har visst fog för det. Men det handlar inte om att vi frivilligt drar oss undan Ockelbo. Det handlar om att vi har ett ansträngt personalläge.

Annons

– Det kommer bli bättre, men inte dramatiskt bättre. Vi har en bra dialog, vi känner varandra och jag är inte orolig för det mötet. Vi kommer komma fram till någonting bra, har Rolf Sundqvist tidigare sagt till GD.


Christoffer Urborn

026-19 85 26
christoffer.urborn@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan