Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Hofors

Hofors har det bästa företagsklimatet i Gävleborg

Hofors är den kommun i Gästrikland som klättrar mest på den årliga rankingen av företagsklimatet i Sveriges kommuner som genomförs av Svenskt Näringsliv.

Alla, såväl politiker och kommunala tjänstemän som företagare i Hofors, var glada när Svenskt Näringsliv presenterade resultatet av organisationens senaste rankning av företagsklimatet.

Bild: Anders Eklind

Annons

Under 2015 rankades Hofors kommun på plats 214 men till 2016 har kommunen klättrat 71 placeringar och upp till plats 143 av landets 290 kommuner.

Det gör att kommunen är en av 15 kommuner som har gått framåt och ökat mest i landet.

– Jättekul. Men vi kan hela tiden bli bättre, säger kommunalrådet Marie-Louise Dangarts (S).

Hon lyfter fram företagsbesöken som hon och kommunchefen Mimmi Abramsson gör så gott som varje vecka.

– Där kommer det fram smått och stort som vi kan ta med oss hem, säger Marie-Louise Dangardt som också pekar på betydelsen av att den kommunala servicen i form av skola, äldreomsorg med mera också fungerar.

Annons

Annons

Kjell Johansson, kommunens näringslivschef, tror att det långsiktiga arbetet har stor betydelse.

– Det är viktigt att det finns en ömsesidig förståelse, att företagarna förstår den byråkratiska världen och att kommunens tjänstemän och politiker förstår hur det är att vara företagare, säger han.

Svenskt Näringslivs undersökning visar bland annat att företagarna i Hofors på senaste året blivit mycket nöjdare med tjänstemännens attityder.

Placeringen innebär att Hofors kommun rankas högst i Gästrikland och även i hela länet.

Flera företagare var med när Svenskt Näringslivs regionchef Lotta Petterson presenterade resultatet vid ett frukostmöte i Entré Hofors lokaler på tisdagsmorgonen.

Det blev applåder och hurrarop när resultatet visades på skärmen.

– Det känns fantastiskt. Jag känner av de här broarna som byggts mellan politiker, tjänstemän och politiker. Allt är så enkelt, säger Ulla-Karin Enbom, företagare som nyligen flyttat tillbaka till uppväxtorten Hofors.

Ulla-Karin Enbom, företagare, Kjell Johansson, näringslivschef, och kommunalrådet Marie-Louise Dangardt är nöjda med Hofors klättring uppåt på Svenskt Näringslivs rankning av företagsklimatet i landets 290 kommuner.

Bild: Anders Eklind

För Gävles del ser det inte lika ljust ut. Gävles placering försämrades med 13 placeringar, till plats 252, den sämsta placeringen på tio år i rankningen.

– Det finns några bitar som vi absolut måste jobba med, säger Morgan Darmell (M), ordförande i näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden i Gävle.

Annons

Skolans attityder till företagande har till exempel försämrats märkbart i Gävle, enligt undersökningen. I Hofors är det tvärtom.

– Vi har dragit igång ett arbete för att förändra attityderna i skolan, säger Morgan Darmell som också berättar att politikerna i Alliansen nu systematiskt ser till att träffa företagare och lyssna.

Annons

Han tycker att Svenskt Näringslivs undersökning också bör kompletteras med resultaten av bland annat en undersökning som kallas "Nöjd-kund-index" och som visar att Gävle där ligger bättre än rikssnittet.

Svenskt Näringslivs rankning baseras på en enkät som skickats till 31 400 företagare samt på statistik från SCB och UC. Ungefär hälften av företagarna har svarat.

I Hofors tillfrågades cirka 150 personer.

Gävles placering försämrades alltså med 13 placeringar, till plats 252. Sandviken sjönk med tre placderingar, till plats 226, medan Ockelbo klättrade 42 placeringar till plats 232.

I Norduppland klättrar Tierp tretton placeringar och hamnar på plats 128 medan Älvkarleby tappar 48 placeringar och dyker ner till plats 151.

Hofors har klättrat på rankningslistan under de senaste åren.

Bild: Anders Eklind

Hofors ser ut att vara i en klass för sig bland kommunerna i Gävleborg.

Bild: Anders Eklind

Annons

Lotta Petterson, regionchef för Svenskt Näringsliv, berömde företagsklimatet i Hofors

Bild: Anders Eklind


Anders Eklind

026-27 8816
anders.eklind@mittmedia.se


Gabriel Henning

026-15 93 28
gabriel.henning@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy