Annons

Annons

Annons

Annons

Gävle

Sveriges mästerkock-deltagaren Petra Cavini: "Alla borde bli veganer"

Petra Cavini från Gävle var en av deltagarna i tv-programmet Sveriges mästerkock förra året. Nu driver hon Sveriges mest framgångsrika vegoblogg, och det tackar hon sina grekiska rötter för.

Den grekiska rätten fasolakia i vegansk tappning med sallad.

Bild: Anne Sjödin

Annons

Efter att ha åkt vilse ramlar jag till slut försenad och småsvettig och med en urladdad mobil in i Petra Cavinis hall i Solna. Hon hivar bort mina skamsna ursäkter och förklarar att det var ju rena turen att jag var sen för nu hann hon laga klart maten. På bordet står en rykande gryta. Det doftar ljuvligt.

Hon bjuder på fasolakia, en grekisk böngryta med potatis och Oumphs kebab.

– Det är min mormors gamla recept som jag förnyat lite. Mina stora matinspirationer är farmor Ulla Arvidsson och mormor Irene Tangas.

Petra har sina rötter i Grekland och det grekiska köket har alltid dominerat matlagningen i hennes familj. Under den ortodoxa fastan äter de ingen animalisk föda och använder rikliga mängder olivolja i stället för smör och grädde.

Annons

Annons

– Alla i min familj är duktiga på att laga mat, jag tyckte inte att min matlagning var särskilt speciell i jämförelse. Det var faktiskt min svärmor som uppmuntrade mig att söka till Sveriges mästerkock.

Till Petras stora förvåning kom hon med. Det gick bra för henne i tävlingen, trots att hon var bland de absolut yngsta av deltagarna.

– Jag gillar lite galna recept och är inte rädd för att testa tokiga ingredienser.

Det speglar även hennes personlighet. Hon är sprudlande och spontan, och medger att hon kan vara impulsiv, som förra året när hon och pojkvännen kärleksrusiga bestämde sig för att gifta sig. I dag, knappt ett år senare, är de skilda.

– Men jag älskar honom fortfarande som vän, tillägger Petra.

"Jag kan vakna klockan sju på morgonen med ett nytt recept i huvudet som jag bara måste testa på en gång. I går morse testade jag att baka kardemummakladdkaka", säger Petra Cavini.

Bild: Anne Sjödin

Efter Sveriges mästerkock startade hon bloggen Happy food by Petra, där hon uteslutande lagar vegansk mat.

Den mesta maten tillagar Petra hemma i mammas kök i Östersund. Hon åker dit från Solna några gånger i månaden och lagar massor med rätter.

– Mamma har så många fina köksmaskiner. Hon är en stor matentusiast.

Familjen får smaka all mat som Petra tillagar. De recept som familjen gillar lägger hon ut på bloggen.

– Jag hoppas att mina recept ska inspirera andra att laga mer veganskt. Det är inte så svårt som många tror.

– Till och med min lilla matbutik här på hörnet säljer veganska produkter och på sajten vegokoll finns en lista med varumärken som är veganska.

Annons

Inbäddat innehåll

Annons

Efter att ha sett dokumentären Cowspiracy för ett år sedan bestämde sig Petra för att bli vegan.

– Jag fick ångest när jag såg filmen och kände att jag som matintresserad har ett ansvar. När man inser vilka miljöproblem köttkonsumtionen orsakar borde alla bli veganer.

– Tidigare älskade jag kött, grädde och smör. Men jag vill inte fortsätta när jag tänker på alla djur som råkar illa ut och lever i förnedring.

Bild: Anne Sjödin

Innan Petra blev vegan hade hon problem med dåliga värden, njursten och övervikt, som mest vägde hon 105 kilo.

– Jag åt extremt dåligt och rökte. Jag var nere och förvirrad.

Det har förändrats under det senaste året.

– Vegansk mat innehåller inget kolesterol. Nu mår jag bättre än någonsin, jag har gått ned i vikt och mina värden är primaballerina. Och jag har energi att orka träna.

Det fanns skäl till varför Petra mådde oerhört dåligt. Som tonåring blev hon utsatt för ett sexuellt övergrepp av två killar. Hon gjorde en polisanmälan men männen blev inte ens åtalade, trots att det hittades bevis vid den medicinska undersökningen.

Annons

– Det var en chock och stor sorg för mig.

Hon drabbades av PTSD, posttraumatic stress disorder. Hennes personlighet förändrades, hon blev rädd och paranoid.

– Allt kändes kolsvart och jag trodde aldrig att jag skulle kunna må bra igen och brottades hela tiden med tankarna på att ta mitt liv.

Annons

Men hon lyckades ta sig tillbaka.

– Jag insåg att jag måste hitta något att leva för och att jag måste leva utifrån mina egna värderingar. Jag ville inte låta mina förövare definiera mitt liv, jag ville inte förbli ett offer.

Maten och sången blev en räddningsplanka.

– Jag valde att fortsätta satsa på mina drömmar och själv välja vilka händelser i livet som skulle få sätta spår. Jag vill fokusera på rätt saker.

– Visst ska man tillåta sig själv att vara riktigt ledsen. Det här är troligen inte det värsta som kommer att drabba mig i livet, jag kommer att förlora människor som jag älskar...

Nu har jag fått mitt liv tillbaka och kan njuta av saker igen och känna glädje.

När Petra deltog i Sveriges mästerkock råkade hon under ett tävlingsmoment skära sig djupt i fingret. "En sköterska limmade mitt finger och jag fortsatte, men en nerv blev skadad och jag har fortfarande ingen känsel i det fingret."

Bild: Anne Sjödin

Petra har många drömmar och mål. Innan hon valde att satsa på matlagning, var hon inriktad på musik. Petra gick jazzlinjen på Vasaskolan i Gävle.

– Min dröm var att öppna en restaurang med en sjungande kock. För det är ju så jag lagar mat. Jag sjunger alltid.

Men nu tänker hon fokusera på matlagning och skrivande. Hon har precis inlett en praktik på långdistans för det amerikanska matmagasinet The Vegetarian Journal.

Annons

– Det är väldigt roligt och jag har lärt mig att omvandla svenska mått till amerikanska när jag skriver recept.

– Jag skulle verkligen vilja åka till USA och jobba som matjournalist San Fransisco. Och jag tror att det kan bli möjligt.

"Jag gillar lite galna recept och är inte rädd för att testa tokiga ingredienser", säger Petra Cavini.

Bild: Anne Sjödin

Annons

Namn: Petra Cavini (tidigare Snygg).

Ålder: 22 år.

Bor: Lägenhet i Solna tillsammans med storasyster Nathalie och en vän.

Familj: Mamma Helene, pappa, Michael, syskonen, Caroline, Nathalie, Mai, Leon och Millie.

Sådan är jag: Optimistisk, impulsiv och hopplös romantiker.

Lyssnar på: Jazz, gärna Ella Fitzgerald, Chet Baker och Nina Simone, men jag gillar också Robbie Williams.

Blir glad av: Mat, djur som får leva, musik och familjen.

Blir arg på: Orättvisor och rasism.

Tacksam för: Att jag har en sådan fin familj och att jag fötts i ett land som Sverige.

Ångrar: Inget för hur ont det än har gjort så har man blivit visare.

Tror på: Jag är grekisk-ortodox.

Laster: Snus och choklad.


Anne Sjödin

026-15 93 52
anne.sjodin@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan