Annons

Annons

Annons

Annons

Brynäs

Hockey, godisbilar och gas – det är glöd i Brynässalongen

Vi ser den spännande premiären för en superlokal konstsalong. Heja Brynäs!

Ulla Brink: "Gasklockan".

Annons

Brynäs är ändå Brynäs. Gävles nationellt mest kända stadsdel. Den går verkligen i tegelrött och svart, har ni tänkt på det? Gasklockornas gyllene fasader – och svarta industriområden. Brinnande hockeyenergi – och Stenebergsparkens mörker. Glöd och sot. Kampvilja och bittra nedläggningsbesked. Starka kontraster.

Brynäs är en angelägen del av Gävle. Det märks i den konstsalong som hålls i Galleri Brynästorget. Brynässalongen - öppen för Brynäsmotiv och Brynäskonstnärer. För första gången i modern tid. För såväl professionella som amatörer.

Men ett enda verk belyser egentligen allt. Birgitta Gidlunds ”Tillfällig parkering”. Besök utställningen, om så bara för att se detta objekt! Som visserligen utåt har helt andra färger, nämligen vitt, ljusgrönt och ljusrosa – en legendarisk Brynäskombination det också.

Annons

Annons

"Tillfällig parkering" av Birgitta Gidlund.

Bild: Bodil Juggas

Birgitta Gidlund visar Ahlgrens mjuka bilar, men här gjutna i stengods. Uppställda i exakta rader på parkeringsrutor framför ett P med tilläggsskylten (1953-2014). Tillfällig parkering, så blev det. Kapitalet drog vidare till lönsammare ställen.

Det är ett samtidigt varmt och kyligt (grav)monument. Det minner både om Gävlegodiset vi hade varit stolta över och arbetsmarknadens hårda villkor. ”Tillfällig parkering” talar direkt till Gävleborna, är lätt att ta till sig men rymmer också många dimensioner.

"Porten till Brynäs" av Birgitta Gidlund.

Jag blir lika fäst vid hennes gytter av hus i ”Porten till Brynäs”. Även det ett objekt, ett nära grannskap av wellpapp – den bruna kartong som fortfarande tillverkas i en Brynäsfabrik – men bygget ser ut att när som helst kunna raseras.

Hus återfinns också i Lisbeth Sjölins lätt igenkännliga kompositioner av geometriska gavlar och solljus, ”Belyst” och ”Utkant” är överexponerade, som om de exploderade av kärlek till miljöerna.

"Belyst" och "Utkant" av Lisbeth Sjölin.

Annons

Ett flertal välbekanta namn deltar i Brynässalongen. Riita Tjörneryd visar sin hisnande tolkning av hamnens kransilhuetter i ”Sista dinosaurien”. Lena Wennberg visar ett loppisbroderi – ”Fyndplats Brynäs”.

Annons

Nästan som en signatur för Brynässalongen står Ulla Brinks två målningar, ”Gasklockan” och ”Hockey”. I den förstnämnda lyckas hon fånga gasklockans moderna liv som omskrivet nytt kulturområde och nöjesarena, strålkastarljuset flödar. I den andra riktigt ryker bromsande skridskors issplitter ut från motivet.

Bert Lindberg medverkar med fint fotografi och porträtterar välkända Brynäsplatser genom detaljerna: Staffanskyrkan, Brynässkolan. Och Stora Gasklockan kommer igen, förnämt speglande sig i vattrad sjö.

Ser vi bara det vi vill se? Jean Thorén vill få betraktaren att skärpa blicken.

Fotografen Jean Thorén fjärmar sig istället från det estetiska och ställer effektivt frågor om vår blick på verkligheten; ser vi bara det vi vill se? Hans Brynäsmiljöer ligger bakom ett filter, det gör dem bara en aning otydliga – så att man spontant försöker blinka för att klarna ögat.

Camilla Dal talar i vidare mening om staden som livsrum, utifrån foton där rivningar pågår och husrester gapar. Hon gör det i bildserier, barnsligt garnkantade och sammanlänkande. Som om det ändå fanns hopp, underifrån, i gatans konst och folkliga protester.

Bildserierna "Längtan", "Rädslan" och "Minnet" av Camilla Dal.

Annons

Brynässalongen arrangeras av föreningen Kulturum som en fortsättning på en utställning i våras där man presenterade historisk Brynäskonst, av de skapande män och kvinnor som vid mitten av 1900-talet gjorde stadsdelen till något av Gävles Montmartre.

Nutidens Brynässalong vill förutom konstverk, visa ”att det runt omkring oss finns människor som vill använda sin skaparkraft och fantasi för att genom konsten berätta om sina liv och världen de har omkring sig”, deklarerar Kulturum.

Annons

Brynässalongen 2016 avslöjar att Brynäs bebos av professionella konstnärer, spraymålare, ambitiösa fritidsakvarellister, fantasiglitttrande naivister och kanske en och annan ängel.

”Vi är positivt överraskade över att så många lyckats arbeta med Brynäs-motiv på ett intressant sätt, utan att bli för 'klyschiga'”, säger Galleri Brynästorgets Maria Forsling Jenke.

Totalt 17 konstnärer valdes ut av en jury. 41 verk ingår. När de inte har lokala motiv berättar de att denna stadsdel lever. Det finns engagemang

Sammanfattningsvis, Brynässalongen är ett bra initiativ som gett oväntat spännande resultat. För din information: åsikt från en Brynäsbo.

Konst

Brynässalongen

Galleri Brynästorget

Pågår 8–23 oktober 2016

Ahlgrens hårda bilar. I Birgitta Gidlunds objekt "Tillfällig parkering".

"Hockey" av Ulla Brink.


Bodil Juggas

026-15 93 61
bodil.juggas@mittmedia.se

Till toppen av sidan