Annons

Annons

Annons

Annons

Sandvikens centrum

Sandviken slår ett slag mot dopning – "Det handlar inte om att skulptera sin kropp"

Parkbadet i Sandviken jobbar hårt för att dopning inte ska bli ett problem lokalt. Ett förebyggande arbete krävs mot dopning då allt fler människor känner krav och tryck från samhället vad gäller sitt utseende, menar Malin Dahlqvist, hälsoutvecklare, Parkbadet.

Malin Dahlqvist, hälsoutvecklare, Parkbadet.

Bild: Simon Larsson

Annons

Inbäddat innehåll

Denna vecka uppmärksammas dopning nationellt i Sverige av nätverket Prodis (prevention av doping i Sverige).

Fem träningsanläggningar i Sandviken är kopplade till Prodis. Två av dessa, Emmas-PT Gym och Parkbadet, deltar i uppmärksamhetsveckan som kan ses som en årlig manifestation mot dopning.

– Man propagerar för 100 procent ren hårdträning, det vill säga att vi ska träna, må bra och inte ha några dopingpreparat i kroppen, säger Malin Dahlqvist, hälsoutvecklare.

Tanken är att uppmärksamhetsveckan ska leda till att dopning diskuteras ännu mer och att människor börjar reflektera kring vad man själv egentligen mår bra av eller inte; och på så sätt förebygga hälsoproblem och varför människor väljer att ta till dopning.

Annons

Annons

– Vi vill arbeta förebyggande, vilket förhoppningsvis kan bidra till att problemen inte ens uppstår. Det förebyggande arbetet utgår från regeringens ANDT-strategi* i vilken dopningsförebyggande arbete inom motionsidrotten ingår, säger Emmelie Berggren, drogförebyggare, Sandvikens kommun.

Prodis, uppmärksamhetsveckan mot dopning.

Bild: Simon Larsson

Trots att både kommunen och Parkbadet deltar med full kraft i antidopningsarbetet så menar polisen att dopning, i dagens läge, inte är ett problem i Sandviken. Det är sällan någon grips för bruk eller innehav av dopning.

– Det vi löst kan säga är att vi inte upplevt dopning särskilt mycket i Sandviken. Det är något enstaka fall i samband med annan narkotikabeslag, möjligen ett enda, säger Börje Hjelm, förundersökningsledare, Gävleborgspolisen.

LÄS OCKSÅ: Alla får vara med och gympa – oavsett funktionsnedsättning

Enligt Malin Dahlqvist är det dock viktigt att man är ihärdig i det förebyggande arbetet för att inte fler ska vända sig till dopning eller få en osund syn på sig själv och sin kropp, vilket enligt henne är ett av grundproblemen till dopning.

Annons

Hon menar att nyligen utförda studier visar att människor idag känner en ökad utseendemässig press från samhället och att det därför är viktigt att öppna en diskussion kring ämnet.

Annons

– Det handlar inte om att man vill skulptera sin kropp till en bodybuilder, men att vi ska se snygga ut. Vi har krav från alla möjliga håll i samhället och det här med utseende är väldigt viktigt idag, säger hon.

LÄS ÄVEN: 25-åriga Isabella Lundgren tappade 40 kilo – och fick ett nytt liv

Regeringens ANDT-strategi:

ANDT-strategin är en strategi mot missbruk av alkohol, narkotika, dopning och tobak.

Strategins syfte är att förebygga och motverka missbruk och missbruksrelaterade konsekvenser för både människor som använder exemepelvis alkohol och dopningspreparat och för människor i närheten av de som använder.

ANDT-strategin bygger på en nationell befolkningsstudie utförd under 2013 där man mätte bruk, missbruk och beroende av alkohol, narkotika, dopning och tobak i Sverige.


Simon Larsson

026-15 93 02
simon.l.larsson@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan