Annons

Annons

Annons

Sandviken

Vad duger åt Länskonsten? Nu avgörs det

Över 90 anmälningar har kommit in till årets Länskonst i Gävleborg. Över 90 konstnärer tävlar om att få komma med på den stora uppvisningen av länets bästa konst just nu.

Under tisdagen 25 oktober anländer de förhoppningsfulla till Sandvikens Kulturcentrum med sina verk. Inlämningen sker under en enda dag. Sedan börjar juryns jobb.

– Det är så otroligt roligt att sitta där när folk kommer. Med allt, allt, allt! Det kan vara en 90-åring från någon skog i Hälsingland, som suttit och knåpat. Vissa tänker man, och gud så bra, varför har jag aldrig hört talas om den här konstnären förut! Och ibland är det tvärtom. Men alltid otroligt roligt!

Annons

Annons

Det säger Kiki Larsson, ordförande i Gävleborgs Läns Konstförening som arrangerar den traditionella Länskonst-utställningen.

Ett 90-tal anmälda betraktar hon som en bra siffra.

Hur juryn väljer visar sig på vernissagen nästa vecka, torsdag 3 november, när Länskonst 2016 invigs i konsthallen i Sandvikens Kulturcentrum.

Länskonsten är öppen för konstnärer födda eller verksamma i Gävleborgs län. Bedömer deras inlämnade verk gör denna gång konstnären Margareta Petré från Stockholm och Erik Anderman, konstkonsulent på Kulturutveckling Gävleborg.

Det kan vara målningar såväl som textil, grafik, foto, objekt och video. Men inget verk får vara äldre än tre år, eller tidigare visat i länet.

En skulptur av keramikern Margareta Persson marknadsför årets Länskonstutställning.

På den redan färdiga affischen för årets Länskonst avbildas en skulptur som kommer att kunna ses i utställningen. Och det kan ju tyckas konstigt när juryn inte ens påbörjat sitt arbete.

Förklaringen kommer här. Skulpturen är gjord av en av årets tre stipendiater. Dessa utses i förväg och deltar automatiskt. I år har Högbokeramikern Margareta Persson valts till Länskonstföreningens egen stipendiat och det är ett av hennes verk som får göra reklam för utställningen.

Annons

Länskonst 2016 invigs med tal av Sanna Wikström, kulturjournalist och konstskribent. Utställningen pågår en månad, till 4 december.


Bodil Juggas

026-15 93 61
bodil.juggas@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan