Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Musikerförbundet kritiserar "Idol": "Slavliknande förhållanden"

Musikerförbundet kallar villkoren för deltagarna i TV4-programmet "Idol" för "slavliknande förhållanden", rapporterar SVT:s Kulturnyheterna.

Musikerförbundet kritiserar de kontrakt som "Idol"-deltagarna tvingas skriva under på. Arkivbild.

Bild: Jonas Ekströmer/TT

Annons

– Vi har känt till att villkoren varit dåliga länge. Men jag kände förfäran när jag för första gången såg alla avtalen, säger Per Herrey, förbundsjurist på Musikerförbundet, till Kulturnyheterna.

Utöver den skrala veckoersättningen som "Idol"-deltagarna erhåller måste de också gå med på att skriva över royalties och upphovsrätt till det produktionsbolag som gör programmet för TV4. Dessutom måste de gå med på att knyta sig till icke omförhandlingsbara skiv- och managementkontrakt på upp till tio år.

Annons

Annons

Musikerförbundet vill därför förhandla om kollektivavtal för "Idol"-deltagarna och kommer att sätta sig ned med produktionsbolaget Fremantle Media nästa vecka.

TV4:s produktionschef Pelle Porseryd och Clara Tengbom, exekutiv producent för "Idol", har valt att inte kommentera Musikerförbundets kritik.

(TT)

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy