Annons

Annons

Annons

Kulturtoppen vecka 44

Vi listar sånt och såna som utmärker sig och gjort sig förtjänta under veckan. Aktuellt beröm – fredagar på kultursidan!

Sandvikens Symfoniorkester har spelat bakom många stjärnor genom åren.

Bild: Mats Olsson

1. Sandvikens Symfoniorkester (ny)

Proffsiga trots att musikerna inte är proffs i samma mening som sina Gävlesymfonikerkolleger. Nu har anrika Sandvikens Symfoniorkester tilldelats årets stora kulturpris från Sandvikens kommun, grattis! Premiärkonserten hölls hösten 1936 så det är också en 80-åring som ska firas. Och på lördag 5 november spelar Sandvikensymfonikerna i Stockholms Berwaldhallen. Stort!

Länskonstfavoriten Erik Uddén.

Bild: Bodil Juggas

Annons

Annons

2. Eric Uddén (ny)

Årets Länskonstutställning öppnade på torsdagen och visar sig bjuda på många favoriter. Men extra roligt att se Gävle Konstskolas tidigare elev Erik Uddén visa nya mörka sidor av sitt dystopiska måleri. Lovande konstnär, det har vi alltid tyckt. Han har också blivit utsedd till Konstskolans stipendiat.

Nja tack till nyordet. Får en lov att rita?

Bild: Fredrik Sandberg/TT

3. Höstlov (ny)

I ljust minne bevarat. Nu heter det läslov. Det ska inte tolkas som att eleverna får ledigt från läsande. Nytta istället för nöje gäller. En, hm, lovvärd kampanj för bättre läsförståelse ligger bakom. Sandviken tog läslovet på allvar med massor av aktiviteter i biblioteken och litteraturhuset Trampolin. Sådant är förstås aldrig fel. Men inget pekpinne-nyord kan utjämna skolans kunskapsklyftor.

Romantiska lindblad illustrerade i Nordens Flora.

4. Hjärteträd (ny)

Träd gör mycket för en stadsmiljö. Berlin har sin berömda paradgata Unter den linden – och Gävle har sitt lindträdkantade Å-rum. Den tyska lindallén har funnits sedan 1600-talet så det är inte samma träd som står än i dag. Men hur ofta måste man fälla och plantera nya? Det hotar nu att bli en stridsfråga i Gävle. För ett träd med hjärtformade blad är det kanske särskilt lätt att känna kärlek.

Annons

Annons

"A man called Ove".

Bild: Björn Larsson Rosvall / TT

5. Rolf Lassgård (3)

Mannen som heter Ove på bio. Den svenska succéfilmen med en Gävlebo i huvudrollen fortsätter klättra på listan över mest sedda filmer i USA just nu. Frågan är om hans trumpgubbe är bra eller dåligt för valutgången.

Ut från listan: Hanna Cecilia Lindkvist (1), Alexander Jubell (2), Erik Uddenberg (4), Julian av Norwich (5).


AB Kultur

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan