Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Jäderfors

Efter två års väntan – nu får barnen sitt efterlängtade lekrum

Ute finns lekplats med gungor och lekskepp men under åren som Backberg i Kungsgården varit asylboende har det inte funnits ett ordentligt lekrum, i torsdags byggde Rädda barnen upp ett.

Tittut, fota mig, fota mig.

Bild: Jenny Lundberg

Annons

I veckan som gick fick barnen på asylboendet Backberg ett lekrum. Rädda Barnen monterar och inreder rummet tillsammans med barn och föräldrar. Se filmen!

På torsdagens förmiddag byggde Rädda Barnen ett lekrum på asylboendet Trumpeten på Svarvargatan i Sandviken. På eftermiddagen fick barnen på Backberg i Kungsgården ett. Boendet har sedan öppnandet för två år sedan inte haft något egentligt lekrum.

Verksamhetschefen på Backberg, Annalena Täge berättar att de har försökt med lekrum. Problemet är att sakerna försvinner om personal inte finns till hands. De massor av leksaker som människor och organisationer har skänkt till våra barn under åren har barnen fått till sina rum istället.

Annons

Annons

– Vi har en jättestor lekplats ute, med bland annat gungor och ett lekskepp. Inne har vi en stor rutchkana för barnen. Fast vi har inget lekrum med lösa föremål i, säger Annalena.

– Men nu provar vi igen, det är så roligt och vi är tacksamma för att Rädda Barnen i samarbete med Ikea gör detta, säger Annalena och fortsätter, vi får prata och diskutera om hur vi ska göra för att kunna ha rummet tillgängligt.

I ett stort tegelhus på Norråsvägen utanför Kungsgården huserar asylboendet. Det är tyst i trapphuset och i de stora korridorerna men så springer ett gäng barn förbi och nedför trappan som leder till suterrängplanet. Det ekar av uppspelta barnröster som höjer ljudnivån till skyarna.

Rädda Barnen har fått tillgång till ett av rummen för att montera leksakerna som skänkts av Ikea. Inredningen står möbelföretaget för och Rädda Barnen är på plats och inreder tillsammans med föräldrar och barn.

Sandvikens lokala förening berättar att det finns en mening med att barnen själva är delaktiga i att packa upp och montera ihop leksakerna. Barnen blir försiktiga och det blir tydligt att leksakerna är deras gemensamma.

– Det har gått jättebra. Kul att få vara med och uppleva hur det varit för barnen att upptäcka alla nya leksaker, säger Isabella Sjöden från Rädda Barnens lokalförening i Sandviken.

Det hamras, ritas, fikas kaffe och te och leks med bilar. Ett femtontal barn samsas samtidigt i det lilla rummet och det tjafsas lite om de populäraste leksakerna. Maja, 11 år och Layal, 10 år bor på boendet och står vid staffliet och ritar tillsammans.

Annons

– Vi ritar en anka. Jag tycker om allt, det här rummet är jättebra, säger Layal.

Rädda Barnen önskar nu att lekrummet ska kunna vara öppet hela dagen och bli en naturlig del i boendet på backberg.

Annons

Läs även: SFI sjunger ut på lektionerna i Sandviken "Svenska språket låter som musik"

Sången tränger undan ljudet av stoj när de ritar.

Bild: Jenny Lundberg

Finns det ingen spik på väggen ännu så får man själv leka spik.

Bild: Jenny Lundberg

Strax över en månad och redan leksugen.

Bild: Jenny Lundberg

De kryper, kastar boll, ritar och använder alla leksakerna som plockas upp.

Bild: Jenny Lundberg

Rädda Barnens förhoppning är att rummet ska vara öppet hela dagen.

Bild: Jenny Lundberg

Barnen hjälper gärna till att plocka upp nya leksaker.

Bild: Jenny Lundberg

Annons

Leksaker för alla åldrar.

Bild: Jenny Lundberg

Just nu är det 35 barn mellan noll och arton år på boendet i Kungsgården.

Bild: Jenny Lundberg

Annons

Isabella Sjöden från Rädda Barnens lokalförening i Sandviken.

Bild: Jenny Lundberg

Migrationsverkets krav på leverantören. Lekrum/lekhörna och säkra, lämpliga och CE-märkta leksaker anpassade för barn i olika åldrar ska tillhandahållas. Hur ofta det ska vara öppet är inte klarlagt.

Bild: Jenny Lundberg

Backberg har inte haft ett riktigt lekrum på två år.

Bild: Jenny Lundberg

Läs även: Stor uppslutning när Storvik bjöd in asylbarn till innebandyträning

Läs även: Bussar barn från asylboendet i Gysinge till 4H-läger


Jenny Lundberg

026 – 15 93 13
jenny.lundberg@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy