Annons

Annons

Annons

Annons

"Idol" hotas av strejk: "Jag är inte orolig"

Dåliga arbetstider och en lön på under tusen kronor per vecka efter skatt för deltagarna. Nu varslar Musikerförbundet TV4-programmet "Idol" om strejk. Redan nästa vecka kan programmet drabbas.

Pär Lernström leder "Idol" i TV4. Arkivbild.

Bild: Jonas Ekströmer/TT

Annons

Strejkvarslet är riktat mot produktionsbolaget Fremantlemedia som gör tv-programmet "Idol" för TV4. I dag tjänar deltagarna 875 kronor per vecka efter skatt och Musikerförbundet har begärt att få teckna kollektivavtal. I förra veckan sade Fremantle nej och nu vidtar förbundet stridsåtgärder.

– Att ett stort kommersiellt företag utnyttjar unga människors prestationer som de omsätter till reklamintäkter utan att deltagarna får ta del av intäkterna är helt förkastligt enligt vår uppfattning, säger förbundsordförande Jan Granvik till TT.

Dessutom vänder sig Musikerförbundet mot att deltagarna måste skriva under långtgående, komplicerade avtal om upphovsrättsliga överlåtelser som ofta är svåra att förstå sig på.

Annons

– De där avtalen har man inte koll på om man inte arbetar med den typen av frågor, säger Granvik och pekar bland annat på en sekretessklausul som innebär att deltagarna beläggs med munkavle.

Annons

– De får inte prata med någon om vad det är för avtal de ingått. Det är helt absurt.

Läs också: Musikerförbundet kritiserar "Idol": "Slavliknande förhållanden"

Jesper Petersson, en av deltagarna i årets "Idol". Arkivbild.

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Musikerförbundet hävdar vidare att arbetstiderna och villkoren är "oacceptabla, oskäliga och saknar motstycke i arbetslivet i övrigt". Informationen har kommit till förbundet "i bitar" under en längre tid, men i år har flera deltagare hört av sig och bett om hjälp.

– Först då har vi fått hela vidden av upplägget klart för oss.

Strejken berör allt arbete för musiker och artister i de lokaler där "Idol" repeteras, spelas in och sänds. Strejken bryter ut den 25 november om ingen lösning nåtts innan dess. Musikerförbundet har bland annat föreslagit en ersättning på omkring 4 000 kronor om dagen under produktionstiden.

Jesper Petersson från Piteå är en av deltagarna i årets "Idol". Han tycker att konflikten är "tvåsidig":

– Dels så fattar jag att värdet för den marknadsföring vi får under den här perioden är typ omätbart i pengar. Det finns inget management i hela världen som skulle betala för den här exponeringen för helt okända människor, säger han.

Annons

Annons

Ändå tillägger han att han "i en drömvärld" gärna skulle ha sett sina räkningar täckta.

– Jag har ingen möjlighet att jobba med något annat, så pengarna tar ju slut.

– Jag tycker att överlag i Sverige så jobbar musiker för alldeles för låga gager. Så jag förstår Musikerförbundet, de får jättemycket publicitet nu när de går in och visar att de är ett starkt fackförbund. Sedan är ju nästan inga av oss fackanslutna så jag tror att det här kommer att bli en sådan här mycket snack, lite verkstad-grej. Men jag tycker att det är bra att de tar fajten och lyfter problemet.

Pär Lernström leder "Idol" i TV4. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Bild: Christine Olsson/TT

Enligt Fremantlemedias vd Magnus Karlsson Lamm påverkas inte förberedelserna inför programmet.

– Jag är inte orolig för den saken, säger han till TT.

Om andra personer som arbetar med programmet, som exempelvis sångcoacher, är medlemmar i Musikerförbundet och kan omfattas av ett varsel kan han dock inte svara på.

Han ställer sig helt frågande till Musikerförbundets agerande. Enligt honom har bolaget medverkandeavtal med idolerna för hela sändningstiden som ligger i linje med branschpraxis.

– Musikerförbundet har pratat med oss om ett framtvingat avtal, ett hängavtal till public service och SVT. Vi är produktionsbolag som levererar till en kommersiell tv-kanal.

Fackets avtal är kopplat till professionella utövare, Idol vänder sig till oetablerade talanger, fortsätter han.

– Man kan inte skriva ett anställningsavtal med en Idol när tittarna säger upp anställningen.


Daniel Martinsson/TT


Olle Lindström/TT


Linus Brännström/TT

.

Annons

Annons

Till toppen av sidan