Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

"Idol"-strejken skjuts upp

Det blir ingen "Idol"-strejk inför veckans fredagsfinal. Facket flyttar fram varslet och en strejk kan dröja ytterligare några veckor.

"Idol"-strejken skjuts upp. Arkivbild.

Bild: Jonas Ekströmer/TT

Annons

Strejken skulle ha brutit ut på fredag, alltså samma dag som "Idols" veckofinal, uppger Nyheterna i TV4. Men varslet flyttas nu fram sedan produktionsbolaget bakom programmet kallat deras agerande för olagligt, skriver Aftonbladet.

Fremantlemedia, som producerar programmet, och Musikerförbundet har träffats tillsammans med en medlare. Bolaget hävdar att varslet om stridsåtgärder strider mot lagen och har därför lämnat in en så kallad fredspliktsinvändning. Musikerförbundet kommer å sin sida att lämna in en stämningsansökan mot Fremantlemedia.

Annons

Annons

Det är nu upp till Arbetsdomstolen att avgöra om det föreligger något hinder för strejk, ett beslut som kan ta en till två veckor.

Det var i förra veckan som Musikerförbundet varslade Fremantlemedia om strejk, bland annat på grund av låga löner, komplicerade upphovsrättsliga avtal och brist på kollektivavtal för "Idol"-deltagarna. Flera tunga fackförbund har sedan dess slutit upp bakom Musikerförbundet.

Fremantlemedia har å sin sida gått till hård attack mot Musikerförbundet och anklagat dem för att "kidnappa" deltagarna genom att tvinga dem att gå ut i strejk.


Sara Haldert/TT

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy