Annons

Annons

Annons

När Coop slaktade arbetsrätten

I februari förra året tvingades majoriteten av de fast anställda på Coop Forum i Örebro att gå ner till mellan 25 och 30 timmar i veckan. Över en natt tappade de tusenlappar i månadsinkomst. Ingen hänsyn togs till antal arbetade år och ingen uppsägningslön gavs.

Bild: PONTUS LUNDAHL

Känner du dig trygg på jobbet? Har du en lön du kan överleva på? Glöm den känslan. För nu kan arbetsgivarna ensidigt sänka din arbetstid, och därmed din lön, utan att du har rätt till vare sig turordning eller uppsägningstid.

I februari förra året tvingades majoriteten av de fast anställda på Coop Forum i Örebro att gå ner till mellan 25 och 30 timmar i veckan. Över en natt tappade de tusenlappar i månadsinkomst. Ingen hänsyn togs till antal arbetade år och ingen uppsägningslön gavs. De anställda protesterade. Skrev under de nya anställningsavtalen med anteckningen "under protest" och bad facket driva frågan. Handels tog frågan hela vägen till Arbetsdomstolen. Ganska säkra på att vinna, kan man tänka. Det handlade ju om tydliga brott mot Lagen om anställningsskydd. Men Handels förlorade. Coop vann. Det är numer helt i sin ordning att hyvla de anställdas arbetstid. 40 timmar i dag, 25 i morgon. Helt i sin ordning.

Annons

Annons

Själva ärendet handlade om elva arbetstagare på Coop i Örebro som arbetsgivaren "erbjöd" att gå ned i arbetstid. Fem andra arbetstagare fick behålla sina heltidsanställningar, trots att de varit anställda kortare tid än flera av de elva som stod inför arbetsgivarens ultimatum, ett ultimatum som kortfattat innebar att gå ned i arbetstid, eller sluta på grund av arbetsbrist.

En av de elva hade arbetat i bolaget i 46 år, ändå gällde inte turordningsreglerna. Ändå fick vare sig hon eller de övriga i ärendet full lön under uppsägningstiden.

Arbetsgivaren menar att de aktuella arbetstagarna har accepterat anställningserbjudandena, eftersom de skrivit under anställningsbevisen, tillträtt anställningarna och stannat kvar i arbetet efter sex månader. Som om de anställda hade något val. Att de alla skrivit anteckningen "under protest" på det nya anställningsavtalet tog Arbetsdomstolen ingen hänsyn till.

Så vad betyder det här för dig? För dig som inte jobbar i handeln? För dig som har ett tryggt heltidsjobb i en helt annan bransch? Svaret är att det betyder en hel del. Du är inte trygg. Det är numer helt i sin ordning för arbetsgivaren att frångå turordningsregler och det vi trodde var åtminstone någon form av reglerad anställningstrygghet.

Att Handels nu i all hast träffar politiker och sakkunniga för att diskutera Coop-domen är förståeligt. Lagen om anställningsskydd måste skärpas. I dag är Las mer ihålig än en schweizerost.

Annons

Men utsikterna att få till en lagskärpning är inte särskilt stora. I dag har vi en majoritet i riksdagen som uttryckligen står på arbetsköparnas sida, mot arbetstagarna. Att så är fallet är tydligt efter omröstningen om att skärpa reglerna för offentlig upphandling. En omröstning där hela borgerligheten, inklusive Sverigedemokraterna, röstade för fortsatt dumpning av löner och arbetsvillkor.

Annons

Hungriga vargar jagar bäst, var det en moderat inspiratör som sa. Och det är väl precis så vi ska se den färska domen i Arbetsdomstolen. Människor som känner otrygghet på arbetet är inga kravmaskiner direkt. Rädslan för att bli av med jobbet gör att många går med på en hel del som de vid tryggare anställningsformer aldrig skulle ha gått med på.

Den flexibla arbetskraften, hungrig och lätt utbytbar. Drömläge för den som vill göra snabba vinster. Mindre bra för resten av oss.

LÄS ÄVEN: "Borgarna säljer ut arbetarna"

LÄS ÄVEN: "Det arbetarefientliga partiet"

LÄS ÄVEN: "När staten agerar moralpolis"


Anna Norling

026-15 93 63
anna.norling@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan