Annons

Annons

Annons

Annons

Comeback på Brynästorget: Konsumtionssamhällets sjuka mekanik

I årets första utställning på Galleri Brynästorget presenteras slipat samhällskritiskt måleri utan slagord.

Utan titel, av Mårten Tollin i sviten "3 %".

Annons

Gävlekonstnären Mårten Tollin har gjort en serie oljemålningar som på ett intrikat sätt visualiserar marknadsekonomi. Något ditåt i varje fall.

Han porträtterar den fiktiva oljemagnaten JR Ewing framför bruksskorstenarna i Jädraås. Vi ser en falskt leende kapitalist – och produktionsapparaten där varor och profit skapas. Klassiskt!

Övriga målningar förhåller sig dock mer abstrakt:

Här finns ett sött barn i en gunga, lyckligt ovetande om hur pendeln kan svänga. Här finns ett piller som paras ihop med en gam – kanske den som girigt skor sig på en privatiserad sjukvård. En uggla häckar utanför en övergiven butikslokal; denna döda plats visar sig föreställa Hemlingby köpcentrum och inte ens ugglan ser längre ut att vara särskilt klok.

Annons

Mårten Tollin kunde ha målat det ekonomiska systemets offer, eller han kunde med Peter Dahlsk satir skildrat rikingarnas dekadens. Istället väljer han att skärpa blicken på detaljerna, i milt absurda kompositioner strödda med symbolik, viktade av geometriska former och motsatsförhållanden.

Annons

Lösa delar tycks trilla ur konsumtionssamhällets sjuka mekanik i Mårtens Tollins bildsvit. Han kallar den ”3 %”. En affärsmässig anspelning, som miniminivån på marknadens avkastningskrav. Något ditåt i varje fall.

Mårten Tollin gör comeback i Gävles konstliv.

Bild: Bodil Juggas

Det är vackert måleri och intressant, gåtfullt. Idén om att skala av marknadsekonomin inpå benen är tilltalande, behöver dock få utvecklas vidare. Utställningen i Galleri Brynästorget är ett, ursäkta uttrycket, lovande varuprov.

Sex verk ingår i serien. Dessutom visas en vass bonusbild där en skylt med inledningsbokstäderna IK kan läsas både heminredningskonsumtion och ikon.

Mårten Tollin gick konstskolan i Gävle i slutet på 90-talet men utbildade sig sedan till läkare. På senare tid har han börjat han synas i det lokala konstlivet igen och siktar mot en engelsk mastersexamen i Fine Art. Välkommen tillbaka.

Fakta: Konst av Mårten Tollin, "3 %", Galleri Brynästorget, Gävle, pågår: 14/1–5/2.

Diptyk av Mårten Tollin, i Galleri Brynästorget.


Bodil Juggas

026-15 93 61
bodil.juggas@mittmedia.se

Till toppen av sidan