Annons

Annons

Annons

Polisen kraftsamlar efter uppmärksammat mord på tonåring

Torsdagen den 12 januari sköts en 16-årig tonårspojke ihjäl på en busshållplats i stadsdelen Rosengård i Malmö. Motivet till dådet är fortfarande en gåta

Den 16-årige pojken sköts med flera skott, mördaren sköt honom därefter i huvudet.Dådet bär alla spår av en kallblodig avrättning – skytten eller skyttarna tros ha väntat in honom då han klev av bussen, och genom de sista skotten säkerställde mördaren/mördarna verkligen att 16-åringen dog.

På fredagskvällen samlades hundratals människor i Rosengård för att hedra den 16-årige pojke som sköts till döds vid en busshållplats kvällen innan. Bilden är tagen tidigt under manifestationen. Då den pågick senare var området fullt av folk. Som synes skedde skottlossningen alldeles i närheten av bostadshus.

Bild: Andreas Hillergren/TT

Annons

Redan före mordet var trycket på Malmöpolisen hårt – kraven från allmänheten, polisens högsta ledning och inte minst politikerna är höga efter en serie skottlossningar i staden.

Annons

Några av skottlossningarna har varit gängrelaterade på ett eller annat sätt – det pågår sedan länge en omfattande maktkamp inom den kriminella världen i Malmö, en maktkamp om olika former av illegala marknader. Den informella, svarta, ekonomin är betydligt mer utbredd i Malmö än på de flesta andra håll i Sverige.

Man har skämtat om att det är bara i Malmö som du kan åka taxi till frisören, betala både taxin och frisören och ändå få växel tillbaka på en hundralapp. Den svarta ekonomin göder den grova kriminaliteten (med narkotikahandel, vapen och prostitution som tunga inslag) genom att skapa ett ständigt flöde av oredovisade kontanter från "vardagliga" verksamheter.

Men den 16-årige ynglingen som blev skjuten i torsdags beskrivs av alla källor som en skötsam person som studerade och stod på tröskeln till vuxenvärlden, utan några kända kopplingar till något som helst illegalt.

Det visar den stora minnesstund som Sydsvenskan rapporterade ifrån, en minnesstund som samlade många hundra personer – vanligt folk av olika ursprung som manifesterade mot våldet.

Läs också: Allt fler svenskar känner sig otrygga

Annons

Skånepolisen har klassificerat mordet på 16-åringen som "särskild händelse" enligt Sydsvenskan. Det innebär att poilisen kan förstärka närvaron i staden för att skapa trygghet.

Annons

Polisen vädjar också till alla som känner till något om mordet, eller något som kan sättas i samband med mordet, att höra av sig. Normalt sett, när det handlar om utpräglat gängrelaterad brottslighet, är människor tysta. Polisen hoppas att det faktum att våldet drabbat någon som, vad det verkar, varit en helt vanlig skötsam tonåring som skulle ha prov i skolan dagen efter mordet, ska göra att någon som vet något berättar.

Motivet är okänt. Det har spekulerats i att något så trivialt som att 16-åringen råkat titta på fel flicka kan ligga bakom mordet.

En teori är att han råkat vara lik någon person som skaffat sig mäktiga ovänner – kanske var mordet en ren förväxling? 16-åringen var noggrann med sitt yttre och strävade efter att uppträda vuxet. Det var mörkt ute klockan 18.50 när 16-åringen mördades.

Inledningsvis spekulerade man i en ny serieskytt av typen Peter Mangs – skottlossningarna har varit så olika att den teorin skrinlagts.

Läs också: Kritiserad polischef slutar

Annons

På fredagskvällen samlades hundratals människor i Rosengård för att hedra den 16-årige pojke som sköts till döds vid hållplatsen kvällen innan. Han hade varit och tränat och hade just klivit av bussen när hans liv tog slut.

Bild: Andreas Hillergren/TT


Jan Ernheimer

021-19 92 04
jan.ernheimer@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan