Annons

Annons

Annons

20 000 poliser får nytt löneavtal

Polismyndigheten och fackförbundet Polisförbundet har enats om ett nytt löneavtal som omfattar de flesta yrkesverksamma poliser i Sverige – drygt 20 000 poliser.

Grunden i avtalet är att lönerna ska öka med i genomsnitt 2,45 procent. I avtalet ingår också att de lägst avlönade poliserna med minst sex års erfarenhet ska uppmärksammas extra.

Utöver lönefrågorna innehåller avtalet bland annat förlängd tidsgräns för att ta ut föräldralön och förutsättningar för att göra en "mer verklighetsanpassad och arbetsmiljövänlig" semesterplanering än tidigare.

Annons

Nu väntar förhandlingr på regional- och avdelningsnivå. Om löneförhandlingarna i samtliga regioner och avdelningar slutförs i enighet är parternas avsikt att tillägget för obekväm arbetstid på fredagskvällar och storhelger justeras och vissa andra tillägg införs.

Annons

– Vi har sträckt oss så långt det bara går med hänsyn till våra ekonomiska ramar och det statliga lönebildningssystemet. Avtalet öppnar också upp för ett fortsatt arbete för fler karriärvägar för poliser och ett långsiktigt samverkansavtal. Jag tror att det är viktiga nycklar för att vi ska få till en ännu bättre verksamhet, säger rikspolischef Dan Eliasson i en kommentar till avtalet.

Polisförbundets ordförande Lena Nitz är positiv till bland annat lönehöjningarna för erfarna poliser som i dag har låga löner:

– Vi har långt kvar, men idaghar det tagits ännu ett steg för att uppvärdera polisyrket. Det är positivt attsatsningen på att höja lönerna för de lägst avlönade poliserna fortsätter. Desom jobbat minst sex år och tjänar högst 28 000 får rejäla löneökningar och attdet sätts fokus på de äldre poliserna.


Jan Ernheimer

021-19 92 04
jan.ernheimer@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan