Annons

Annons

Annons

Konstnären som är glad att hon bröt foten

Konstnären Maria Lewis var deprimerad och hade tappat lusten att skapa. Då bröt hon foten. Det blev en vändning. Tacka isfläcken på gatan för en ny utställning som öppnar i Gävle i dag. Hon kallar den ”Konvalescens”, tillfrisknande.

Den fysiska skadan jagade bort demonerna, berättar Maria Lewis.

Hon är öppen om en svår period i livet. Hon drabbades av en identitetskris – om hon inte längre kunde skapa, om hon inte längre var konstnär – vem var hon då? Inga mediciner hjälpte.

Tills den där isfläcken förra våren, 27 mars 2016. Datumet är viktigt. Noterat i utställningens presentation. Maria Lewis skriver:

”Plötsligt var det ’legitimt’ att ligga i sängen hela dagen. Att bli fysiskt begränsad var naturligtvis frustrerande på många sätt, men det blev också en mental utmaning och möjlighet, det fanns tid att tänka och ompröva och att kapitulera inför omständigheterna. Jag började dokumentera och samla in material om hela konvalescensen.”

Annons

Annons

Konstnären Maria Lewis gestaltade sitt tillfrisknande i fotocollagen "Sjukdomsbekämpning".

Bild: Bodil Juggas

Vad resultatet blev? En serie fotocollage som fångar viljan att komma tillbaka, i en nästan övermåttan dumdristig, barnslig, övertygelse om att det ska gå. Bilderna visar en rödklädd Pippi-figur (Maria Lewis själv) med svarta hårtofsar och gipset som en glad knästrumpa på ena benet.

Hon skuttar runt, vilt svingande kryckorna som hävstång. Uppåt, framåt. Rörelsen står i fokus, personen är mångfaldigad likt i animationer och ensam mot vit bakgrund. Sjukhusvit, betonar Maria Lewis.

Det är en kraftfull gestaltning av återkomst, den psykiska genom den fysiska. Fantasin och kreativiteten illustrerar att den lever.

Ett av nio collage i bildsviten "Sjukdomsbekämpning" med konstnären/patienten själv som modell.

Hon kallar bildsviten ”Sjukdomsbekämpning”. I utställningen ingår också ytterligare en serie foton inspirerade av samma händelse men som är mer reflekterande.

Här har konstnären fotograferat sjukdomsobjekten - sprutorna hon tvingades ta, gipset, texten på medicinförpackningar med antidepressiva medel, skelettfrakturen. De har arrangerats till kalejdoskopiska mönster i ett antal mandalacirklar. Meditation över mandalaformen anses ju också i vissa asiatiska religioner vara ett sätt att, enkelt uttryck, komma tillbaka i balans.

Annons

Frakturer och rött gips bildar meditativa mönster (laminerat fotocollage på akrylskiva).

Annons

”Konvalescens” visas i Gävle sjukhus Galleri Elixir, en passande miljö. Trots Pippi Långstrump-anspelningen vilar dock ingen äppelkäck ordination till andra över Maria Lewis fotocollage. Färgerna rött och svart signalerar kamp. En tyst sådan; munnen är förtejpad. Det har krävts ansträngning.

Utställningen är Maria Lewis första i Gävle. Men hon är långt ifrån någon debutant, bara ny i stan.

Hitflyttad från Söderfors. Sedan länge en etablerad konstnär i Uppland. CV:et, om ni bryr er om sådana, är imponerande.

Vid järnvägsstationen i Uppsala kan man se hennes offentliga utsmyckning ”Avhopp” i rostfritt stål (en gunga frusen i svinget) och på Högbergsskolan i Tierp en interaktiv poesi-installation.

Maria Lewis var med och startade ”Konst på väg”, Upplands motsvarighet till Gästrik Konst-evenemanget.

Hon har tidigare oftast arbetat med metall och återbruk, i smycken och objekt, och varit aktiv i Uppsalas anrika konsthantverkskollektiv Kaleido.

Men metallen blev för tungjobbad – för en konstnär som led av artros. Under sin djupa depression funderade hon allvarligt på att ge upp konsten för gott. En tuff privat situation höll på att knäcka Maria Lewis.

Isfläcken och fotokonsten blev räddningen. Numera arbetar hon med nya material. Sin ateljé har hon i dag hos konstnärsföreningen Gaffel i Vävaren i Strömsbro.

Annons

Och skaparkraften har bevisligen återvänt.

Gävlekonstnären Maria Lewis ställer ut på Galleri Elixir och är konstigt nog glad att hon bröt foten.

Fakta: Utställningen ”Konvalescens” med fotocollage av Maria Lewis, på Galleri Elixir, Gävle, visas 4–24 februari 2017.


Bodil Juggas

026-15 93 61
bodil.juggas@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan