Annons

Annons

Annons

Sundberg: Brottsbekämpande politik

Medier och politik

Förra söndagen toppade Sveriges radio (SR) och Ekot sina nyheter med att brott toppar medierapporteringen. Det är inte konstigt, eftersom brott är ett av de ämnen som tillsammans med sex, våld och olyckor klassas som sensationella nyheter.

Det är sådana nyheter som kvällstidningar alltid haft på sina löpsedlar och framsidor samt första nyhetssidor.

Reklamfinansierad tv har också prioriterat sådana nyheter i nyhetsprogram. Orsaken till många mediers prioritering av sensationella nyheter är att de drar publik: tittare, lösnummerköpare och numera klick och delningar på sajter.

Och publik behövs för de flesta mediers intäkter (publik till annonser och reklam i medierna) och vinst.

För public servicemedierna är många tittare bra för att få legitimitet för sin ytterst statligt beslutade, om än självständiga, verksamhet.

Annons

Annons

SR/Ekot byggde sin nyhet på en undersökning från Sifo, som visade att i de stora medierna i början av året kom nyheter om brott i topp. Det ämnet brukar kallas lag och ordning och är något partierna verkar prioritera nu. Flera utspel har kommit på senare tid, om högre lön för poliser och fler poliser.

Polisbil och avspärrning.

Bild: Emil Langvad/TT

Att partierna prioriterar lag och ordning hör antagligen ihop med att väljarna dels ofta känner en oro rörande frågor om brott och brottslighet, dels intresserar sig mer för det ämnet.

De tre andra ämnena som var i topp i stora medier i början av året var utrikespolitik, det politiska spelet och försvaret.

Det sistnämnda beror antagligen på att konferensen Folk och försvar hölls i början av januari och fick stor uppmärksamhet samt att en debatt utspelades mellan partierna dagarna under och efter konferensen.

Ämnen som rör lag, ordning försvar och i viss mån utrikespolitik brukar inte gynna Socialdemokraterna utan borgerliga partier, främst Moderaterna. Numera kan kanske Sverigedemokraterna tänkas bli gynnade av denna typ av frågor.

Men då ska man komma ihåg att under de åtta år de borgerliga partierna regerade, och det nionde år som de borgerliga och Sverigedemokraterna röstade fram de borgerligas budget, var det skattesänkningar som prioriterades, inte försvaret och knappast heller polis med därtill hörande lag och ordning.

Annons

Fortfarande vill de borgerliga partierna ha en rad stora, sinsemellan olika, skattesänkningar. Det gör att de satsningar de vill göra på polis och försvar ser ut att bli svåra att finansiera.

Annons

Socialdemokraterna, och den regering partiet leder, har därmed hög trovärdighet i att kunna förbättra rörande lag, ordning och försvar, eftersom partiet höjer en del skatter och får in pengar som kan finansiera satsningarna.

Socialdemokraterna, och den regering partiet leder, har därmed hög trovärdighet i att kunna förbättra rörande lag, ordning och försvar, eftersom partiet höjer en del skatter och får in pengar som kan finansiera satsningarna.

Vilka frågor som dominerar i olika tider varierar. Ofta är det välfärd, skola, vård, omsorg och skatter.

Men ibland, exempelvis vid valet 1988, hamnar ett annorlunda ämne i topp. Då var det miljön beroende på bland annat en omfattande säldöd.Nu ser lag och ordning samt försvaret ut att ligga högre än vanligt för väljarna och partierna.


Robert Sundberg

023-475 93
robert.sundberg@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan