Annons

Annons

Annons

Annons

Gävle

Deras podd lindrar föräldrars oro: "Ett sätt att nå ut"

Är du orolig för ditt barn? Varför är föräldraskap så svårt? Är ditt barn hemmasittare? Familjestödspodden kan räta ut frågetecknen.

Jonas Bentzer och Johanna Liljeblad Lycksell är programledare för Familjestödspodden, radioavsnitt på nätet som vänder sig till föräldrar med barn upp till 20 år.

Bild: Jan Sundström

Annons

Bakom initiativet står familjebehandlare Johanna Liljeblad Lycksell och fältassistent Jonas Bentzer som är verksamma inom förebyggandeenheten på socialtjänsten i Gävle. De fungerar som programledare och har under våren realiserat den idé som väcktes till liv för knappt tre år sedan. Poddradio är ytterligare ett sätt, kanske ett mer uppdaterat sådant för socialtjänsten att nå ut med de kunskaper och den kompetens som finns bland de 400 anställda.

Annons

Annons

– Samtidigt vill vi nyansera bilden av socialtjänsten, öppna upp oss mot föräldrar, skapa tilltro och visa vilket stöd vi kan erbjuda, säger Johanna Liljeblad Lycksell.

Familjestödspodden vänder sig till föräldrar med barn upp till 20 år. Varje program är ungefär 15 minuter långt och innehåller tips och råd från en eller flera gäster utifrån olika tema. Sex avsnitt ligger ute på digitala mötesplatser som soundcloud och itunes, men kan också nås genom bland annat Grindens facebooksida.

– Som radiopratare är vi jättenoviser, det hackar och blir fel ibland, men det visar också att vi vill nå ut på ett ödmjukt sätt, säger Johanna Liljeblad Lycksell.

– Många socialarbetare har mött föräldrar i tjugo år och bär på många kloka tankar och tips. Här finns säkert mycket att hämta även för pedagoger och annan skolpersonal som jobbar med barn och unga, menar Jonas Bentzer.

Att podda är enkelt i dag. En iphone med förstärkt mikrofon är det enda som behövs. Studio är inte nödvändigt. Programledarna berättar att de gjorde ett spontant besök och spelade in på plats i Sätra där det på sistone förekommit oroslarm kring ungdomar på drift kring centrum.

– Som förälder har man fått nya insikter tack vare poddandet. Ibland har samtalen fortsatt när inspelningsknappen inte varit nedtryckt, säger Jonas Bentzer.

Annons

Fler avsnitt är att vänta. Ambitionsnivån är hög. Johanna Liljeblad Lycksell skulle vilja att ett nytt avsnitt produceras varannan vecka och längre fram finns drömmen om en videoblogg. Då skulle andra språkgrupper än den svenska också kunna nås.


Jan Sundström

026-15 93 96
jan.sundstrom@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan