Annons

Annons

Annons

Gävle

Hemlingby är landets åttonde bästa motionsspår – och även Högbo hamnar högt på listan

Hemlingby är landets åttonde bästa motionsspår. Det menar orienterarna Oskar Jensen och Philip Persson som varit runt och sprungit olika slingor i Sveriges alla 290 kommuner.

Philip Persson och Oskar Jensen är orienterare från Skåne.

Bild: Oskar Jensen och Philip Persson

Under tre månader förra sommaren avverkade Oskar Jensen och Philip Persson 237,5 löpmil och 1773,7 i bil. De skånska orienterarnas syfte var att testa ett motionsspår i varje kommun.

Arbetet har pågått över ett år och i dag släpper de sin topplista. Under hela resan har det gått att följa killarna i deras blogg. Lagom till jul väntas de också släppa sin bok, som går att beställa redan nu.

LÄS MER: Möt duon som utser Sveriges bästa motionsspår – Högbo Bruk tar plats på topp 100-lista

Annons

Annons

Saker som natur, skyltning, elljus och underlag har bedömts. Hemlingby hamnar högt upp på listan tack vare sitt bra utbud av spår, att det ligger stadsnära, har bra skyltning och därmed uppfyller de flesta kriterierna killarna satt upp som definition på ett bra motionsspår.

– Hemlingby var den första anläggningen för motionsspår i Sverige, så den har stått modell för andra spår och är kul att den håller modellstandard än i dag, säger Philip Persson.

Att göra en sådan här grej var enligt honom mer jobbigt för huvudet än för kroppen.

– Kroppen vänjer sig rätt snabbt, så fysiskt var det inte jättejobbigt, men hjärnan och sinnet längtade efter omväxling efter att ha rest tre månader i sträck. Det blev lite monotont sällskap, säger han.

Se videon som ger en bild av projektet nedan.

Inbäddat innehåll

Även Sandviken får en bra placering som nummer 37 på listan. Oskar och Philip beskriver Högbo Bruk som ett Disney World eller Ullared för friluftsälskare.

"Det finns mer att göra här än i självaste Ullared, det är som ett Disney World för kultur- och hälsosamma friluftsaktiviteter med alla entréavgifter slopade. Vi har dessutom turen att få besöka denna nöjespark en av sommarens skönaste sommarkvällar och det är alldeles smockfullt. Spårutbudet imponerar med elbelysning upp till 7,5 kilometer och dagspår som håller dubbla längden, och då har vi inte ens tagit i beräkning de 15 MTB-spår och vandringsleder som också finns i området. Vilken idyll Högbo är!" skrev de i sin blogg.

Annons

Annons

– Förutom att skriva en bok vill vi att allmänheten ska få upp ögonen för hur många fina motionsspår det finns runt om i landet. Många ser motionsspår som något omodernt, vilket delvis beror på att många spår har ett antal år på nacken. Men vi vill inspirera folk att upptäcka de här spåren som vi tycker är de bästa. Det är viktigt att komma ut och röra på sig och det kostar inte så värst mycket, har Oskar Jensen sagt i en tidigare intervju med oss på tidningen.

LÄS OCKSÅ: Här är Gävles alla motionsspår samlade i digital karta

Hemlingby friluftsområde.

Bild: Oskar Jensen och Philip Persson


Angelica Ränttilä

026-15 95 54
angelica.ranttila@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan