Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Vad händer i Högbo när konsuln bygger Sandviken?

Det är nu tredje året som Jessica Andersson sätter upp historisk sommarteater i Högbo bruk. Den här gången handlar det om Sandvikens alla tidigaste historia.

Skådespelarensemblen bakom Stålfjäder & sidenband på spelplatsen, Högbo bruk.

Bild: Jessica Andersson

Annons

På 1860-talet var det Högbo som var själva orten. Sandviken var precis påtänkt men ännu inte fött. Bostäder till dem som grävde kanalen (en förutsättning för att sedan bygga järnverket) fanns ännu inte. De bodde i skjul och jordkulor. Hela företagets upphovsman, Konsul Göransson, bodde i Högbo bruk.

Allt detta bildar bakgrund när Jessica Andersson nu sätter upp sin tredje sommarföreställning i Högbo bruk. Hon står själv för manus och regi. Viktor Ståhl står som vanligt för musiken.

Tidigare har det handlat om 1940-talet, och sedan 1920-talet. Den här gången har vi alltså, efter önskemål från bruket, hamnat så långt bak i tiden som 1860-talet.

TV: Smakprov ur det musikaliska lustspelet Stålfjäder & sidenband. Hör regissör Jessica Andersson berätta om föreställningen.

Annons

Annons

Konsuln själv har satt sig i droskan och åkt till "Nybygget" (Sandviken). Hans fru Betty har sagt att hon aldrig kommer att lämna det lummiga Högbo för det karga Sandviken. Men just det kommer naturligtvis att hända i framtiden. Pjäsen "Stålfjäder & sidenband" undersöker vad som händer på bruket när konsuln och frun är borta. Barnen, guvernanten och husorna är hemma. Några smeder finns med i bilden, och snart blandas även kraftkvinnan Dal-Britas dotter in i leken.

Regissören och manusförfattaren Jessica Andersson.

Bild: Simon Larsson

Jessica Anderssons produktioner i Högbo har alltid haft en lätt och komisk ton. Den har också förstärkts varje år, säger hon.

– I år blir jag inte arg om någon kallar det här för buskis i stället för musikal, som folk annars brukar säga. Musiken är också lättsam och showig, även om den utgår från klassisk musik.

Vad kommer det här sig?

– Det är framför allt det som publiken vill ha. Och det är också det som är buskkomik och sommarteater när den är som bäst – något som kan få dig att klappa med, skatta och vara glad.

Annons

Precis som tidigare år är upplägget att teatern är gratis men att besökarna gärna får lämna bidrag efteråt, och köpa fika förstås. Jessica Andersson säger att gruppen känner sig hedrade att ha fått förtroendet att göra det här ett tredje år.

Annons

– Vi är glada att bruket vill ha oss i år igen, det känns jättebra! Så länge solen är framme och publiken fortsätter komma så vill vi köra vidare med sommarteatrar i Högbo.

Stålfjäder & sidenband spelas framför Gamla herrgården på Högbo bruk till och med 29 juli.


Stefan Westrin

026-15 93 02
stefan.westrin@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy