Annons

Annons

Annons

Annons

Tjörneryd utvald till Nordisk Salong – ”Det var otroligt tuff konkurrens”

Gävlekonstnären Riitta Tjörneryd har blivit antagen till Nordisk Salong 2017. Hon får vara med och representera dagens bästa nordiska konst.

Gävlekonstnären Riitta Tjörneryd får vara med och representera dagens nordiska konst.

Bild: Bodil Juggas

Annons

Nordisk Salong är en jurybedömd utställning som arrangeras var tredje år för att visa upp konstpotentialen i Norden just nu.

Över 1 000 konstnärer från de olika länderna tävlade om att få komma med. 63 blev utvalda.

– Jag blev faktiskt väldigt överraskad. Först hade jag inte tänkt skicka in, det är ju otroligt tuff konkurrens, säger Riiita Tjörneryd.

Men alla de fem verk som Gävlekonstnären lämnade för bedömning antogs.

– Det är verkligen roligt. Jag är väldigt glad, om man tittar på antalet inskickade verk också och att det är en så enormt kvalificerad jury.

Nordisk Salong 2017 ska visas i Dunkers kulturhus i Helsingborg senare under hösten och vintern. Salongen hålls i en 800 kvadratmeter stor utställningshall.

Annons

I våras fick vi se Riitta Tjörneryd i en utställning på hemmaplan i Gävle. Då visade hon en fotografisk berättelse om samhällets – dystra – tillstånd, under titeln ”Nuets perspektiv” på Galleri Brynästorget.

Annons

En stark utställning med svidande bilder, skrev jag i min recension i AB Kultur 25 mars.

Jag konstaterade också att det var ett fint tillfälle att se ett nytt spännande projekt av en av Gävles mest framstående och mest engagerande professionella konstnärer.

Det är just en svit bilder ur ”Nuets perspektiv” som juryn till Nordisk Salong fastnat för.

De verk som var i lite mindre format, förklarar Riitta Tjörneryd. Fast skälet till att hon skickade in just dem – är inget annat än att de större fotografierna skulle ha blivit för dyra för henne att posta!

Totalt ansökte 1 324 konstnärer från Danmark, Finland, Norge Sverige och Island, om att få delta i den här uppvisningen av "den konstpotential som finns i de nordiska länderna just nu".

2017 års jury bestod av Marja Sakari, första curator på Kiasma – Finlands stora museum för nutidskonst, Maria Gadegaard, chef för danska konsthallen GL. Holtegaard, Michelle Marie Roy, curator på Dunkers Kulturhus, och Gunhild Stensmyr från Konsthall Tornedalen.

De hade att bedöma sammanlagt över 6 000 inlämnade verk.

Utställningen Nordisk Salong 2017 invigs 10 november av Liljevalchs konsthalls chef Mårten Castenfors, och pågår till 18 februari 2018.

Annons

Från Riitta Tjörneryds utställning "Nuets perspektiv" på Galleri Brynästorget tidigare i år.


Bodil Juggas

026-15 93 61
bodil.juggas@mittmedia.se

Till toppen av sidan