Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Ett pris mot kärnvapenhotet som återuppstått

ICAN är vinnare av Nobels fredspris 2017.

Bild: Martial Trezzini

Annons

Att det blev International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN) som fick Nobels fredspris i år förvånar väl egentligen inte.

ICAN samlar över 100 organisationer globalt som arbetar för en kärnvapenfri värld, ett arbete som varit framgångsrikt och som sätter fokus på en fråga som inte minst genom Nordkoreas och USAs vapenskrammel aktualiserats igen.

Annons

Kärnvapenhotet är idag åter mer än ett tämligen diffust, hypotetiskt hot. Att FN den 7:e juli i år antog en konvention om ett globalt kärnvapenförbud bidrar naturligtvis ytterligare till att göra ICAN, vars medlemmar arbetat för bland annat detta, till en tämligen självklar pristagare just i år.

Annons

Genom att ge ICAN Nobels fredspris understryker den norska Nobelkommittén att kärnvapen kommer utgöra ett hot mot mänskligheten så länge de existerar och den därmed uppenbara vikten av att arbeta för nedrustning. Att det är ett pris som delas ut även som respons på det spända läget mellan Nordkorea och USA framgår tydligt av kommitténs motivering. En motivering i vilken man konstaterar att vi lever i en värld där risken för att kärnvapen kommer användas är större än den varit på mycket länge, samt att risken för att fler länder kommer skaffa kärnvapen är överhängande, exemplet som används varandes Nordkorea.

ICANS medlemsorganisationer är organisationer som bedriver lobbying och opinionsarbete i en för mänskligheten avgörande fråga även när frågan inte toppar nyhetsrapporteringen världen över. Ett arbete som naturligtvis är värt att uppmärksamma och belöna med ett fredspris.

För en Nobelkommitté som ofta kritiserats för sina val av pristagare innebär årets fredspristagare dessutom en välbehövlig paus från kritiken. Det är trots allt väldigt svårt för de allra flesta att bli upprörd över att Nobels fredspris i år tilldelas kärnvapenmotståndare.


Jenny Wennberg

026-15 93 49
jenny.wennberg@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy