Annons

Annons

Annons

Annons

Analog gatufotograf visar storstadsmänniskor på Brynäs

Gatufotografen Anders Larsson skildrar "Livet på gatan". AB Kultur ser en analog storstadsutställning i Gävle.

Anders Larsson: Livet på gatan i New York.

Annons

Storstadens anonymitet lockar fotografer. Kameran fångar människor upptagna med sitt, i vardagliga eller märkliga situationer. Vilka är de, vad tänker de, vart är de på väg?

Det är ögonblick av liv, som kan kännas främmande men samtidigt väldigt välbekanta.

Anders Larsson i Gävle är en av dessa gatufotografer. Bara en hobby, men han har blicken. Det som krävs för att för att vi ska känna det där suget av mänsklig gemenskap som förenar bortom skilda livsmiljöer.

Alla fotograferar hela tiden i dag. Fotografiska bilder flimrar överallt. Anders Larssons fotografier är sådana som lyckas stanna flödet.

Okej, kanske delvis för att de i utställningen kopierats på ett matt, vagt bruntonat papper. Eller kanske helt enkelt för att jag vet att de är analoga. Inte digitala. De finns enbart på sin fysiska plats. Tagna med en gammaldags kamera utan minnneskort. Och inte ens digitaliserade i efterhand (utom för att publiceras här).

Annons

Annons

Fotografierna har framkallats i mörkrummets vätskebad. Det är också en sorts hantverkskunskap de hedrar.

Gatufotografen Anders Larsson.

Bild: Bodil Juggas

Anders Larsson visar just nu ett urval av sina bilder i utställningen ”Livet på gatan”, i Galleri Brynästorget, Gävle. Där syns ett ungt par i Stockholms tunnelbana, matroser i St Petersburg, en flicka i Havanna.

”Jag reser mycket. Jag vandrar runt, helst i större städer och försöker fånga mänskliga uttryck”, säger han.

”En reflektion är att oavsett kultur så händer ungefär samma saker på gatan oavsett om jag är i Sverige, Indien eller Mexico.”

Anders Larsson: Livet på gatan i Havanna.

Men Gävle är för litet för gatufotografi, konstaterar Anders Larsson:

”Då kommer det fram någon och säger ’tjena Anders, vad håller du på med då’!”

Det krävs att även fotografen med sin kamera får vara anonym. Men människorna på bilderna vet ju inte om att de visas upp här. Hur tacklar han det problemet?

”Jag går ofta fram och pratar. Jag använder extrem vidvinkel så jag behöver komma nära motivet. I Havanna fotograferade jag en ung kvinna som kysser en äldre man. Var det en prostituerad eller hans dotter? Jag försökte fråga dem om deras relation – även om jag inte är säker på att jag förstod svaret”.

Annons

Annons

Anders Larssons egen vardag är som läkare på Gävle sjukhus. Han har vid några tidigare tillfällen ställt ut, bland annat på sjukhusets Galleri Elixir och förra året på Galleri Cameli i Ockelbo.

”Livet på gatan” invigs lördag 28 oktober och visas till 18 november.

Anders Larsson: Livet på gatan i Mexico City.


Bodil Juggas

026-15 93 61
bodil.juggas@mittmedia.se

Till toppen av sidan