Annons

Annons

Annons

Annons

LO:s medvetna misstolkning är beklaglig

 

I Arbetarbladet den 4/11 kritiserar LO Svenskt Näringslivs rapport ”Dags att tänka nytt…”. Det var inte oväntat att LO skulle vara kritiska men det är tråkigt att man väljer att misstolka rapporten, skriver Lotta Petterson och Anna Bergsten, Svenskt Näringsliv. 

Arbetsmarknaden och näringslivet är under förändring, den fackliga organisationsgraden går stadigt nedåt. Arbetsmiljölagstiftningen är 40 år gammal och behöver anpassas till den verklighet och de förutsättningar som gäller för arbetsplatser idag och imorgon. Svenskt Näringsliv vill se fler skyddsombud – inte färre. Därför behöver också fler kunna bli skyddsombud, till exempel medarbetare som valt bort fackligt medlemskap.

Annons

Annons

Läs också: Svenskt Näringsliv bör sätta verklighet före ideologi

Vi har svårt att bemöta kritik mot förslag vi inte har lagt. Vi vill inte ta bort fackens möjligheter att utse skyddsombud, men vi ifrågasätter varför fackens röst ska väga tyngre än medarbetarnas på en arbetsplats. Vi vill inte heller ersätta regionala, fackligt utsedda, skyddsombud med konsulter, däremot tycker vi att det är bra om denna funktion utförs av oberoende personer, t ex från Arbetsmiljöverket.

LO:s höga tonläge och medvetna misstolkning är beklaglig och riskerar att låsa diskussionen. Svenskt Näringsliv vill ha ett bra arbetsmiljöarbete på alla arbetsplatser och det måste fungera oavsett fackligt engagemang. Vi menar att det är viktigt att blicka framåt, möta upp den utveckling som vi ser och gemensamt resonera om hur vi bäst hittar nya lösningar.

Lotta Petterson,

regionchef Svenskt Näringsliv i Gävleborg

Anna Bergsten,

arbetsmiljöexpert Svenskt Näringsliv

Till toppen av sidan