Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Gävle

Kommunal: Har Region Gävleborg nolltolerans mot sexuella trakasserier?

Vi kunde förra veckan (15/11) läsa i Arbetarbladet om att ”Läkare i Gävle ska ha antastat kollegor”. När man läser artikeln måste man ifrågasätta om Region Gävleborg agerar som man uttrycker sig, det vill säga att sexuella trakasserier är oacceptabla och att det är nolltolerans mot all form av trakasserier.

"Det är den som utsätter andra för trakasserier som ska plockas bort, inte den som blir utsatt. I det aktuella fallet väljer arbetsgivaren Region Gävleborg att göra tvärt om", skriver Tord Andersson, ordförande för Kommunal Mitt sektion Region Gävleborg.

Bild: Linnea Brundell

Annons

Sexuella trakasserier är i lag förbjudet och arbetsgivaren är skyldig att utreda vad som hänt och vidta lämpliga åtgärder.

Vi i Kommunal på Regionen anser självklart att sexuella trakasserier är fullständigt oacceptabla. Vi vet tyvärr att dessa trakasserier händer och att det kan vara svårt att säga ifrån för den som drabbas. Det kan kännas som att ingen kommer att ta dig på allvar, att du riskerar mer är du vinner och att ditt arbete står på spel. Ofta förekommer någon form av maktrelation och platsen är oftast där ingen utifrån ska se det som sker.

Det är den som utsätter andra för trakasserier som ska plockas bort, inte den som blir utsatt.

Läs också (Plusartikel): Läkare i Gävle ska ha antastat kollegor – "Allt blev svart, jag kallsvettades och darrade i hela kroppen"

Annons

Annons

Det är den som utsätter andra för trakasserier som ska plockas bort, inte den som blir utsatt. I det aktuella fallet väljer arbetsgivaren Region Gävleborg att göra tvärt om. Man väljer att konstatera att ord står mot ord och trots att man ger mannen en erinran behåller man honom eftersom han är en specialist, det vill säga står högre i rang i organisationen. De som blivit utsatta blir ytterligare kränkta då de inte blir betrodda. Arbetsgivaren uttrycker att undersköterskorna ”erbjuds möjlighet att byta avdelning eller jobba kvar med mannen” och ”att det rör sig om frivilligt byte”. Det kan aldrig uppfattas som ett erbjudande som är frivilligt. Om arbetsgivaren väljer att behålla förövaren på arbetsplatsen kan du inte som utsatt stanna kvar för om du skulle stanna kommer det att uppfattas som att ”inget har hänt” eller ”att det inte var så allvarligt”. Du tvingas därför, vilket är felaktigt, att flytta på dig. Problemet på arbetsplatsen kvarstår med en osund arbetsmiljö.

Vi i Kommunal på Regionen hoppas att den debatt som framkommit och tagit fart på senare tid kring sexuella trakasserier ska hjälpa de som utsätts att orka stå upp och berätta. Det viktigaste som utsatt är att bli betrodd när man berättar om det man blivit utsatt för.

Säg ifrån, dokumentera och berätta.

Tord Andersson

Ordförande Kommunal Mitt sektion Region Gävleborg

Annons

Svar direkt:

Hej Tord.
Omgående när misstanke om sexuella trakasserier kom till vår kännedom inledde Region Gävleborg en utredning. Berörda fackförbund har hållits informerade. Under tiden för utredning stängdes läkaren av men då resultatet av utredningen visade att ord står mot ord och att anklagelserna inte gick att leda i bevis återtogs läkaren i tjänst. Underlag för omplacering eller avsked av läkaren bedömdes därmed inte föreligga. Åtgärder riktade till den anklagade var en skriftlig erinran som bland annat påminner om regionens värdegrund och skyldigheterna i anställningsavtalet. Mot bakgrund av utredningens resultat och utifrån de beslutade åtgärder valde undersköterskorna att byta arbetsplats. Samtliga inblandade medarbetare har erbjudits stödsamtal.

Verksamhetschef inom berörd verksamhet

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy