Annons

Annons

Annons

Annons

Göran Greider: Larmet borde gå i barnomsorgen!

Göran Greider: Larmet borde gå i barnomsorgen!

Vissa ungar kan vara jobbiga och behöver en lugnande hand.

Bild: Göran Greider

Annons

Nu kommer fackförbundet Kommunal med en medlemsenkät som borde väcka reaktioner. Förbundet har intervjuat flera tusen barnskötare om hur det ser ut med bemanning och personaltäthet på landets förskolor. Det visar sig att direkt förskräckande siffror kommer fram: ”65 procent av barnskötarna anger att bemanningen är otillräcklig någon gång per vecka eller mer” och hela ”29% uppger otillräcklig bemanning varje dag.”

Det visar sig att direkt förskräckande siffror kommer fram: ”65 procent av barnskötarna anger att bemanningen är otillräcklig någon gång per vecka eller mer” och hela ”29% uppger otillräcklig bemanning varje dag.”

Annons

Det är betydligt sämre siffror än som vad som framkom i samma slags enkät 2012.

Annons

Det är inte svårt att räkna ut vad det betyder. När det är för lite personal i en barngrupp ökar direkt risken för att olyckor ska inträffa eller inte upptäckas i tid. Var och en som ensam försökt hålla koll på mer än till och med två barn vet hur fullständigt hopplöst det kan vara. Men det är också så att den pedagogiska verksamheten blir lidande. Det blir svårare att göra utflykter och de lugna stunderna för återhämtning – och därmed koncentration - blir färre. Barnen blir tröttare. Personalen känner sig mer utsliten.

Under en lång rad år har välfärdsfrågor, däribland barnomsorgen, hamnat rätt lågt i de där mätningarna om vilka frågor som väljarna anser vara viktigast. Reinfeldtsårens långa serie av skattesänkningar gjorde inte bara folk lite mer egoistiska – de bidrog till att undandra resurser från välfärden. Under flera år har fixeringen vid migrationsfrågor också varit så stark att andra frågor skymts. Privatiseringarna inom välfärden har satt vinstfrågan före annat och det visar sig i rapporten att utbildningsnivån är lägre i den privata barnomsorgen.

Men nu finns utsikter till att läget kan förändras. Svensk ekonomi går bra och alltfler uppmärksammar de stora brister som uppstått inom allt från sjukvård till äldreomsorg och barnomsorg. Kanske kan svensk politik äntligen återvända till de frågor som borde vara de allra mest centrala?

Vilken är den viktigaste sociala uppfinningen det senaste århundradet? Svar: Det kan vara just förskolan. Få saker har antagligen revolutionerat det sociala livet så mycket som offentlig, kollektiv barnomsorg. Det har bidragit till att befria kvinnor från hemmafrurollen och det har gjort att barn slipper att enbart uppfostras av oss föräldrar. Jag glömmer inte när min dotter kom hem från förskolan och undervisade mig i barnens rättigheter eller berättade om olika smådjur som de tillsammans med personalen hade hittat i skogen på en utflykt.

Annons

Annons

Vilken är den viktigaste sociala uppfinningen det senaste århundradet? Svar: Det kan vara just förskolan. Få saker har antagligen revolutionerat det sociala livet så mycket som offentlig, kollektiv barnomsorg. Det har bidragit till att befria kvinnor från hemmafrurollen och det har gjort att barn slipper att enbart uppfostras av oss föräldrar.

Jag är så pass gammalmodig att jag fortfarande ofta råkar skriva ordet ”dagis” – det kan inte hjälpas, men jag gillar det ordet - och brukar då få ilskna brev från förskollärare och barnskötare. Men brevskrivarna har rätt: Barnomsorgen är en självständig skolform och det är viktigt med de ord som ger status åt en verksamhet.

Jag hoppas att rikspolitiker och kommunpolitiker verkligen läser Kommunals rapport. Det tar tjugo minuter att göra det. Rapporten lyfter också särskilt fram barnskötarnas viktiga roll i förskolan som ofta tenderar att glömmas bort. Och med all omsorgsverksamhet är det ju så, att när personalens situation förbättras – ja, då förbättras omsorgen också om barnen.


Göran Greider

023-475 86
goran.greider@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan