Annons

Annons

Annons

Annons

Gävle

Hund fick nog och tuggade sönder störande snögubbe – här är reglerna för julpynt i hyreshus

Arkivbilder: TT.

Annons

En balkong full med ljusslingor, tomtar som sjunger dygnet runt och en julkrans på dörren. Vad bör man tänka på med julpyntet? Hem och hyra reder ut reglerna för hyresgäster.

Den som bor i hyreslägenhet får julpynta hur mycket som helst. Men det gäller samtidigt att visa hänsyn mot grannarna för att inte irritera i onödan.

"I lagen finns inga begränsningar för dekoration med ljusslingor på hyreshusens balkonger eller uteplatser. Däremot står det tydligt att man ska ta hänsyn till sina grannar. Det skulle kunna vara vägledande för julpyntare", säger Ingrid Buskas, jurist på Hyresgästföreningen till Hem och hyra på nätet.

Annons

Annons

Har du ändå fått nog av grannens överdrivna julpyntande får du först försöka prata med personen.

"Kanske kan ni komma överens om att grannen installerar en timer så att det går att reglera vilken tid på dygnet som lamporna lyser", säger Ingrid Buskas.

Om det inte fungerar är rådet från Ingrid Buskas att ta kontakt med hyresvärden om problemen.

Buskas berättar för Hem och hyra om en hund som tuggade sönder en sjungande plastsnögubbe, som stod utanför en lägenhetsdörr. Snögubben började automatiskt sjunga när någon var i närheten.

"Man ska ju inte ställa några grejer utanför sin dörr och dessutom kan man nog tycka att en sjungande snögubbe är störande. Jag kan nog förstå hundens reaktion", säger Ingrid Buskas.

► Tidigare i december besökte NA Marie Kvammen i Fellingsbro som älskar att julpynta. Här kan du se hennes tomteprydda hem:

Inbäddat innehåll

Se också:

TV: Gigantisk dansande tomte och flamingo i tomteluva trängs hos Marie: "Jag har alltid överdrivit julen"

Annons

Annons

Till toppen av sidan