Annons

Annons

Annons

Julstressen kan öka risken för hjärtinfarkt i Gävleborg

Text


Fler drabbas av hjärtinfarkt under julhelgen. Värst drabbade är pensionärer och den främsta förklaringen är sannolikt stress. Låt oss därför ta hand om varandra och tänka lite extra på hjärtat i jul, skriver Kristina Sparreljung, generalsekreterare Hjärt-Lungfonden.

För de allra flesta av oss är julen en tid för härlig julmat, julklappar, gemenskap och umgänge med familjen. Men om vi ska vara ärliga är det också mycket att förbereda och det är nog fler än jag som kan känna stress inför julen.

Tyvärr syns det också i hjärtinfarktstatistiken. I Gävleborg drabbades förra året 844 personer av hjärtinfarkt. Nu visar ny forskning från Uppsala och Umeå universitet att hjärtinfarkterna ökar under julhelgerna jämfört med vanliga veckohelger. Studien har undersökt både tidpunkt för symptomstart och tidpunkt för sjukhusinläggning och ger därför en mer exakt bild än tidigare studier.

Men den ökade risken för hjärtinfarkt är inte jämnt fördelad. Det är bara pensionärerna som har en högre risk för infarkt under julhelgerna. En möjlig förklaring enligt forskarna kan vara att de som arbetar är mindre stressade eftersom de ändå är lediga under helgdagarna.

Annons

Annons

Det är väl känt att psykologisk stress kan trigga akuta hjärthändelser som exempelvis hjärtinfarkter.

"den ökade risken för hjärtinfarkt är inte jämnt fördelad. Det är bara pensionärerna som har en högre risk för infarkt under julhelgerna.", skriver debattören.

Bild: Annakarin Björnström


Studien visar också att hjärtinfarkterna är fler på måndagar och att det är färre hjärtinfarkter på vanliga veckohelger och under juli månad.

Även om man bör vara försiktig med att dra snabba slutsatser om vad som orsakar ökningen i antalet hjärtinfarkter är det sannolikt att stress är en viktig del av förklaringen till skillnaderna. Det är väl känt att psykologisk stress kan trigga akuta hjärthändelser som exempelvis hjärtinfarkter.

Låt oss därför ta hand om varandra och tänka lite extra på hjärtat under julen. Låt farfar vila en stund medan du hjälper till i köket. Och varför inte ge farmor en vinterpromenad i trevligt sällskap och en slant till hjärtforskningen i stället för det där julgodiset?

Fem vanliga symptom på hjärtinfarkt
(Källa: Hjärt-Lungfonden)
- Plötsliga smärtor mitt i bröstet som kan stråla ut i armarna
- Hjärtklappning
- Illamående och kallsvett
- Andnöd
- Yrsel eller svimning

Om du misstänker att du själv eller någon i din närhet har fått hjärtinfarkt:
- Ring 112.

Kristina Sparreljung

generalsekreterare Hjärt-Lungfonden

Kristina Sparreljung, generalsekreterare Hjärt-Lungfonden. Foto: Anna Molander, för Hjärt-Lungfonden

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan