Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Kyrkans troslära kan räddas

"Det kan säkerligen vara så som Gustafsson skriver, att orsak kan vara en urholkning från ursprunget och att det predikas om villfarelser och lögner Luther reformerade kyrkan och tog bort avlatsbreven (som gav förlåtelse).", skriver insändarskribenten.

Bild: Julia Östlund

Annons

Svar till Lars Gustafsson 2 januari:

Det ser faktiskt ut som om Svenska Kyrkan har förlorat, det Lars Gustafsson i Arbetarbladet den 1 januari skriver.

Kyrkfolket försöker bemöta detta med att de fina kyrkorna står kvar på centrala platser i bygderna och det är 60 procent som fortfarande är kvar i kyrkan.

Ärkebiskop Antje Jackelen hänvisar till det patriarkala systemet, men kommer inte med stora förslag för åtgärder. Har deltagit i några studiecirklar om Luther och Kristendom, för att få veta vad är det Kyrkan säger? Då dök frågan; "vilka bultar har släppt och vittras?"

Annons

Annons

Ur samhällsvetenskaplig synpunkt är det ett bekymmer, då en tidigare stor välhållen organisation splittras och uttunnas.

LÄS fler insändare här

Det kan säkerligen vara så som Gustafsson skriver, att orsak kan vara en urholkning från ursprunget och att det predikas om villfarelser och lögner Luther reformerade kyrkan och tog bort avlatsbreven (som gav förlåtelse). Luther ville också göra trons lära mera begriplig för vanligt folk. Han bland annat översatte bibeln till tyska. Vilket sedermera översattes till Svenska.

Däremot har bibeln och de olika skrifterna bearbetats med nya tolkningar, med nya ord, nya satser, satsdelar, symboler, mirakler, myter, tecken där den ena satsen säger ett och genast den andra satsen säger något annat.

En cirkelledaren sade; "texten ska läsas för Kristus, ej emot". ?

En vanlig intelligent person kan dock inte låta bli att undra, vad menas? Treenighet, visa mig vägen, krigsherrar förlåts också och var finns min egen frihet, besluts kraft och ansvarstagandet.

Kyrkan kan räddas.

 

Runo Bro

 

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy