Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Varför finns Sandvikenhus? Sälj inte ut våra hem!

" Kommunfullmäktige föreslås nu medge Sandvikenhus styrelse att under de närmaste åren sälja ut 400 hyreslägenheter.", skriver debattörerna. Foto: Privat

Annons

Sverige har länge fört en socialt inriktad bostadspolitik. Det har sin grund i tidigare stora bostadssociala problem med trångboddhet, förslumning och allmänt elände. Därför finns det också inskrivet i Regeringsformens första kapitel om Statsskickets grunder 2 § ”Den offentliga makten ska utövas med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans frihet och värdighet. Den enskildes personliga, ekonomiska och kulturella välfärd ska vara grundläggande mål för den offentliga verksamheten. Särskilt ska "det allmänna" trygga rätten till arbete, bostad och utbildning samt verka för social omsorg och trygghet och för goda förutsättningar för hälsa.”

 

För att skapa förutsättningar för det allmänna att lösa uppgiften med bostäder för medborgarna har staten infört en särskild lagstiftning och under lång tid även bidragit finansiellt för att kommunerna ska kunna tillhandahålla bostäder åt alla genom ett allmännyttigt bostadsbolag.

Annons

Annons

För Plus-kunder: Renoveringen av 100-tals lägenheter i Sandviken står still efter ytterligare konkurs

Bolaget ska i allmännyttigt syfte förvalta fastigheter där bostadslägenheter upplåts med hyresrätt, främja bostadsförsörjningen och erbjuda hyresgästerna möjlighet till boendeinflytande.

Kommunfullmäktige föreslås nu medge Sandvikenhus styrelse att under de närmaste åren sälja ut 400 hyreslägenheter.

Man kan säga att det funnits ett samhällskontrakt mellan staten och kommunerna, där staten står för regelverken och förutsättningarna och kommunerna kan ta ansvaret att erbjuda medborgarna goda bostäder till rimliga kostnader. De socioekonomiska och demografiska förändringar som skett under 2000-talet har snarare ökat behoven av socialt ansvarstagande för Sandvikens kommun.

 

Sandvikenhus ägs av Sandvikens kommun med uppdrag att för det allmännas räkning erbjuda medborgarna bostäder. Kommunfullmäktige föreslås nu medge Sandvikenhus styrelse att under de närmaste åren sälja ut 400 hyreslägenheter. Något bostadssocialt argument för att sälja finns inte eftersom Sandviken är en expansiv kommun med snarare ökat bostadssocialt ansvarstagande när befolkningen ökar. Något ekonomiskt argument finns inte heller om man tittar i den ekonomiska redovisningen. Företagets ekonomiska ställning är mycket god och marknaden stabil med en positiv utveckling. Hyresgästerna har inte heller något intresse av att bli sålda, tvärtom tycker de flesta att det är tryggt med en allmännyttig hyresvärd.

Annons

Annons

 

Det finns inte heller några garantier för hyresgästerna att få behålla sitt inflytande vid en försäljning. Överenskommelser om lägenhetsunderhåll, insyn i det privata bostadsbolagets ekonomi, möjlighet till fritidsmedel mm. Trenden är också att de privata företagen har som affärsidé att lyxrusta lägenheterna med krav på 30-40 procent i hyreshöjning för att höja värdet på fastigheterna. Tyvärr får annan nödvändig rust då stå tillbaka.

 

Kommunfullmäktige bör därför säga nej till att sälja allmännyttiga bostadsfastigheter. För att därmed ta sitt ansvar för den bostadssociala situationen. För alla människors rätt till ett bra hem.

 

 

Torbjörn Rönnkvist

Ordförande, Hyresgästföreningen region Aros-Gävle

Elisabeth Åslund

Ordförande, Hyresgästföreningen Sandviken

LÄS fler debattartiklar här

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy