Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Har vi världens bästa förskola?

" I Gävleborgs län svarar 33 procent av barnskötarna att arbetet är psykiskt ansträngande varje dag och 15 procent har dagligen svårt att hinna med toalettbesök och andra korta pauser.", skriver debattörerna. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Annons

Den svenska förskolan är fantastisk. Med fokus på omsorg, lek och lärande skapar personalen trygghet för både barn och föräldrar. De gör det möjligt för barnen att utvecklas tillsammans med sina kompisar och för föräldrar att gå till jobbet och veta att barnet har det bra.

45 procent av de barnskötare som upplever arbetet som psykiskt ansträngande dagligen säger att de överväger att lämna yrket

Annons

Annons

Därför är det oroande när resultaten från Kommunals medlemsundersökning visar att förskolans arbetsmiljö har försämrats. 39 procent av de tillsvidareanställda barnskötarna anser att arbetet är psykiskt ansträngande dagligen, en ökning med 15 procent sedan år 2012. I Gävleborgs län svarar 33 procent av barnskötarna att arbetet är psykiskt ansträngande varje dag och 15 procent har dagligen svårt att hinna med toalettbesök och andra korta pauser.

45 procent av de barnskötare som upplever arbetet som psykiskt ansträngande dagligen säger att de överväger att lämna yrket. Det är ohållbart. Barnskötarna pekar ut tre huvudskäl till den stressiga arbetsmiljön:

• Underbemanning, var tredje barnskötare anser att bemanningen är otillräcklig varje dag.

• Stora barngrupper, sex av tio förskoleavdelningar överskrider Skolverkets riktlinjer för barngruppernas storlek.

• För låg andel tillsvidareanställda. Den höga andelen visstidsanställda leder till onödig personalomsättning, vilket minskar tryggheten för barnen och ökar belastningen på ordinarie personal.

I grund och botten är svensk förskola fortfarande fantastisk. Men barnskötarnas svar i Kommunals medlemsundersökning ska tas på största allvar. Det är heller inte

 

Tobias Baudin

Förbundsordförande Kommunal

Barbro Andersson

Annons

Avdelningsordförande Kommunal Mitt

LÄS fler debattartiklar här:

Replik: Strandhälls jakt på snusbutiker måste få ett stopp

Annons

Gävle behöver ett bättre idrottsklimat och en räddningstjänst med rätt förutsättningar

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy