Annons

Annons

Annons

Annons

Gävleborgs län

Svårt för företagare att hitta rätt personal – Arbetsförmedlingen tar reda på varför

Tre av fyra företag i Gävleborg som försökt rekrytera har haft svårt att hitta arbetskraft med rätt kompetens. Det uppger lokala företagare i Svenskt Näringslivs senaste rekryteringsenkät. Arbetsförmedlingen ska ta reda på varför inför en ny framtidsprognos.

Bild: Fredrik Sandberg / TT

Annons

Rekryteringsbehovet i länet är stort, men företagarna har svårt att hitta personal med rätt kompetens. Bland annat ingenjörer, chaufförer, CNC-operatörer, svetsare och kockar är svårt att hitta. Ofta saknas rätt yrkeserfarenhet och utbildning, uppger företagare från länet i Svenskt Näringslivs senaste rekryteringsenkät.

Arbetsförmedlingen delar denna bild av brist på arbetskraft. De ska nu intervjua 700 arbetsgivare i länet bland annat om hur de tacklar den, och om hur de ser på efterfrågan av varor och tjänster. Svaren ska användas som underlag i en prognos som släpps i juni. Närmare 550 privata arbetsgivare och runt 120 offentliga verksamheter ska intervjuas i Gävleborg.

Annons

Den senaste prognosen visade att arbetskraftsbristen i Gävleborgs län var den högsta på minst tio år. Orsaken är pensionsavgångar som inte ersätts i kombination med högkonjunktur och ökad produktion.

Till toppen av sidan