Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Gävleborgs län

Svårt för företagare att hitta rätt personal – Arbetsförmedlingen tar reda på varför

Tre av fyra företag i Gävleborg som försökt rekrytera har haft svårt att hitta arbetskraft med rätt kompetens. Det uppger lokala företagare i Svenskt Näringslivs senaste rekryteringsenkät. Arbetsförmedlingen ska ta reda på varför inför en ny framtidsprognos.

Bild: Fredrik Sandberg / TT

Annons

Rekryteringsbehovet i länet är stort, men företagarna har svårt att hitta personal med rätt kompetens. Bland annat ingenjörer, chaufförer, CNC-operatörer, svetsare och kockar är svårt att hitta. Ofta saknas rätt yrkeserfarenhet och utbildning, uppger företagare från länet i Svenskt Näringslivs senaste rekryteringsenkät.

Arbetsförmedlingen delar denna bild av brist på arbetskraft. De ska nu intervjua 700 arbetsgivare i länet bland annat om hur de tacklar den, och om hur de ser på efterfrågan av varor och tjänster. Svaren ska användas som underlag i en prognos som släpps i juni. Närmare 550 privata arbetsgivare och runt 120 offentliga verksamheter ska intervjuas i Gävleborg.

Annons

Den senaste prognosen visade att arbetskraftsbristen i Gävleborgs län var den högsta på minst tio år. Orsaken är pensionsavgångar som inte ersätts i kombination med högkonjunktur och ökad produktion.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy